Hírek

Rangos kitüntetéseket adtak át a Szent Márton Gálán

2019. november 11., 14:36

Csaknem harmincéves hagyomány, hogy novemberben, Márton-napjához kötődően nagyszabású gálaműsor keretében adják át az önkormányzat által alapított rangos szakmai és életműdíjakat, valamint a díszpolgári címet. Szombaton a sportházban ünnepelték a város kiválóságait, 22 kitüntetettet köszöntöttek.

Rangos kitüntetéseket adtak át a Szent Márton Gálán

Swing dallamokkal az Isis Big Band nyitotta az idei Szent Márton-gálát, majd Nemény András polgármester mondott köszöntőt. Szólt arról, hogy Szombathely leghíresebb szülöttére emlékezve megbecsülésben részesülnek azok, akik sokat adtak a városnak, és figyelmeztetett: fontos, hogy észrevegyük magunk körül a szükséget szenvedő embereket.

Elsőként a szakmai díjakat adták át. A Gothard Jenő-díjat Szabó M. Gyula bolygókutató, a Brenner-díjat Horváth László építőmérnök, a Magyar Közút Zrt. Vas megyei igazgatója, a Hefele-díjat Pothárn László Péter építész, az Éhen Gyula-díjat Gáspár Péter építész kapta.

Gáspár Péter - építész
"Mint szombathelyi polgárnak, megtiszteltető, hogy becsülik a munkánkat, hiszen az ember csak dolgozik, dolgozik, és ilyenkor egy kicsit megállunk. Meglepődöm, ha kapok valamit, de nagyon jól esik természetesen."

A Horváth Boldizsár-díj I. fokozatát Sütő Gabriella, a főépítészi iroda munkatársa, II. fokozatát Dankovits Sándor gépkocsivezető kapta. A Szombathely Közbiztonságáért díjat Kasparik Zsolt rendőr százados, az Ifjúságért díjat Dancs Istvánné Kütsán Katalin pedagógus vehette át. Az Év civil szervezete elismerést a Parkerdei Kertbarát Egyesület és a Szent Márton Kórus Egyesület érdemelte ki. Szombathelyért-díjban részesült Nagy Lajos, a Markusovszky-kórház főigazgatója, a Weöres Sándor-díjat idén Horváth János "Gedi", az Ungaresca Táncegyüttes egykori művészeti vezetője és a Mesebolt Bábszínház kapta. A Tóth Géza-díjnak Srecko Sekulovic kosárlabdaedző örülhetett.

Srecko Sekulovic - a Falco egykori edzője
"Nekem Szombathely, mindig mondtam, olyan, mint egy másik otthon, és mindig jól érzem magam, és saját országomban nem kaptam ilyen díjat, mint külföldiként Szombathelyen."

A Szombathely Sportjáért Életmű díjat Király Ferenc egykori labdarúgó, a Közszolgálatért Életmű díjat Heckenast Gusztáv, az oktatási osztály korábbi vezetője, a Pro Sanitate Savariae Életmű díjat Kovács Beáta radiológus főorvos, a Szociális Munkáért Életmű díjat Vass Péter, a szociális osztály korábbi vezetője, a Szombathely Kultúrájáért Életmű díjat Smidt Erzsébet történész és Vig Károly rovarkutató-muzeológus, a Pedagógus Életmű díjat Módos Tibor, a Kanizsai Dorottya Gimnázium nyugalmazott igazgatója vette át.

Módos Tibor - ny. igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium
"Sajnos egy életmű díjjal az is jár, hogy valami lezárul, vége van, de ezt is tudomásul kell venni. Én most is a jövőre gondolok, nem a sajátomra, hanem az iskolák, a tanárok, a gyerekek jövőjére."

A díszpolgári címet Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház alapító igazgatója kapta, akit percekig tartó vastapssal ünnepelt a közönség.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Enélkül a közönség nélkül, máris meghatódtam... Annyit köszönhetek Szombathelynek, különösen, amekkora hercehurca volt körülöttem, nem szokás színház érdekében kimenni az utcára, és nagyon sokan kint voltak, a díszpolgári címet mintha ők diktálták volna, hogy kapjam meg."

A díjátadót olyan kiváló előadók színesítették mint Alföldi Róbert színész, Falusi Mariann énekes, az Ungaresca, a Szent Márton-kórus és a Mágikus Mintha színházi zenekar.