Hírek

Rászólnak a kamerák a szabálysértőkre Szombathely öt pontján

2014. január 15., 18:30

A közterület felügyelet irodájából figyelmeztetik azokat, akik például közterületen alkoholt fogyasztanak. Egy hete zajlik a berendezés próbaüzeme. Most 12 kamera segíti a rendfenntartást a városban.

Rászólnak a kamerák a szabálysértőkre Szombathely öt pontján

„Amikor jogszabálysértő magatartást észlel az operátor, akkor a hangosbeszélő kezelőpultján kiválasztja azt a területet, ahol ezt észlelte, és a mikrofonon keresztül a hangosbeszélőbe felhívja a jogszabálysértő személy figyelmét arra, hogy a magatartását fejezze be.”

Ez a vezérlő, az operátor helyiség a Szombathelyi Közterület-felügyelet irodájában. Innen nyomon követhető az összes köztéri kamera képe, innen indulnak a szabálysértésekhez a közterület-felügyelők.

„Miklós, most kaptunk egy hatósági bejelentést: a Rumi útra kellene menni, a második vasúti átjáró után van egy mezőgazdasági földút, onnan sárfelhordás történik a műútra, legyetek kedvesek, nézzétek meg.”

Ez a kamera az Ady tér környékéről ad képet. Ezzel együtt most 12 kamera vigyázza Szombathely városát: hét térfigyelőt a rendőrségtől vett át a közterület-felügyelet, öt kamerát pedig újonnan helyeztek ki, ezekhez tartoznak hangszórók.

Kiss Károlyné
„Szerintem sokszor jó, mert hátha valami bűncselekmény van és akkor vissza lehet játszani, de különben nem zavar minket.”

Tamás Imre
„Biztos, hogy hasznos! Azok az emberek, akik nem követnek el bűnt, szabálytalanságot, őket nem zavarja, de az, akinek félni kell, biztos, hogy van visszatartó ereje.”

Krisztik Viktor
„El tudják kapni a bűnözőket meg akik lopnak.”

Az elmúlt egy hétben már kellett használni a hangszórókat.

Németh János – szolgálatirányítási ügyeletvezető, Szombathelyi Közterület-felügyelet
„Intézkedtünk a hangos beszélőn keresztül erőszakos koldulás megszüntetése ügyében, alkoholfogyasztás megszüntetése, megszakítása ügyében és köztisztasági szabálysértés elkövetése ügyében is intézkedtünk.”

A közeljövőben a régi kamerákat is újakra cserélik, hogy azok jobb minőségű képeket mutassanak és még biztonságosabb város legyen Szombathelyen.