MNB
MNB - 2

Hírek

Rászorulók kapják meg a nyári búzafelajánlásokból megőrölt lisztet

2018. november 27., 14:14

A nemzeti összetartozást jelképezi, miközben családok ezreinek segít abban, hogy étel kerüljön az asztalra - ez a Magyarok Kenyere program, amelynek keretében a nyári búzafelajánlásokból megőrölt liszt országszerte eljut a rászorulókhoz. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál önkéntesek mérték ki a csomagokat.

Rászorulók kapják meg a nyári búzafelajánlásokból megőrölt lisztet

Negyvenkilós zsákokban érkezett meg a liszt az agrárgazdasági kamara programja keretében a szombathelyi karitászhoz. Az egyházkerület területéről több tucat önkéntes jött segíteni összeállítani a csomagokat, amelyeket rászorulók kapnak.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Több mint 4 tonnát kapunk, 4,2 tonnát, és azokra a plébániákra visszük, ahol most a napokban nem osztottunk burgonyát. Azt tudni kell, hogy a Karitász nemrég vásárolt 2 millió 200 ezer forintért burgonyát, és ezt a Körmend, Szentgotthárd és a zalai plébániákra szállítottuk el. Most viszont akkor a lisztet azokra a plébániákra visszük, amit ők nem kaptak.”

Celldömölk környékén harmadik éve osztanak ilyenkor lisztet, amit már nagyon várnak a sokgyermekesek és az idős egyedülállók.

Papp Ferencné - Celldömölk-alsósági Karitász-csoport
“150 kiló lisztet viszünk, és akkor ez Alsóság, Izsákfa, Boba, Nemeskocs. Széthordjuk, és akkor ott a rászoruló családoknak szétosztjuk. Attól függ ugye, hogy hányan vannak egy családban, hogyha többen vannak, akkor eleve többet adunk, hogyha kevesebben, akkor kevesebb csomag liszt jut.”

Zömében karácsonyi mézes puszedli, bejgli és más édesség készül az adományból, de olyan háztartás is van, ahol kenyeret sütnek vagy hétköznapi tésztát főznek belőle. Aki tud az akcióról, már várja a kiszállítást.

Dovánszky Gyula - Ölbői Karitász-csoport
“A munkatársammal ketten hordjuk ki ezeket a liszteket is. Hát ez nagy öröm lesz számukra, mert az ünnepi asztalra kerülne ebből a süteményből.”

A két kilogrammos csomagokat ezen a héten kezdik kiosztani az önkéntesek.