Hírek

Reanimációs program kezdődik Szombathelyen

2011. szeptember 22., 19:27

A város polgármestere és a mentőszolgálat most dolgozza ki a részleteket. A tervek szerint hamarosan a vasi megyeszékhely a „segítés városává” válhat, a lakosság legalább harmadának szeretnék megtanítani az újraélesztés alapjait. A tapasztalat szerint az emberek többször segítenének a bajba jutott társaiknak, ha tudnák mit és hogyan kell tenniük.

Reanimációs program kezdődik Szombathelyen

"Összekulcsolt kezekkel a szegycsont alsó részére helyezzük a kéztövet, így végezzük a kompressziót."

Ezt az egyszerű mozdulatsort - a szakemberek szerint egy-két órán belül bárki elsajátíthatja. Egy statisztika szerint nagyban javulna a túlélési esély, ha a társadalom 30 %-a, azaz körülbelül minden harmadik ember ismerné az újraélesztés alapjait. Azoktól jöhet ugyanis a leggyorsabban a segítség, akik a bajba jutottak mellett vannak.

Köcse Tamás megyei vezető mentőtiszt, OMSZ
Minden perc 7-10 %-kal rontja az élet esélyét. Tavaly a mentők kiérkezési átlaga 8,5 perc volt. 4 perc után beindul az agykárosodás. Egyértelmű tehát, hogy az ott lévő szemtanúnak óriási a szerepe.

Az év első felében a mentők a saját és az orvosi ügyelet szakdolgozóit tanították az újraélesztés idéntől egységes európai gyakorlathoz igazodó technikájára. Most pedig a mentésirányítókat képezik ki arra, miként tudják telefonon keresztül segíteni az újraélesztés mielőbbi megkezdését. Ezt ugyanis sok esetben nem könnyű elérni a pánikhelyzetben lévő segélykérőnél.

"Úgy megtámogatni a bejelentőt, hogy ő képes legyen az együttműködésre."

Puskás Tivadar polgármester azt mondja, a mentőkkel közösen szeretné elérni, hogy Szombathely a segítés városa legyen, ezért újraélesztési programot indítanak. Várhatóan még az idén.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
Szombathely lakosságának felét, egyharmadát szeretnénk újraélesztésre kiképezni. Vannak olyan módszerek, amelyek viszonylag rövid idő alatt hatékonyan megtaníthatók, ez pedig továbbképzéssel szinten tartható ez a tudás.

A tervek szerint például az iskolákban, gyárakban és az egészségügyben indulna a szombathelyi reanimációs program. A részleteket a város vezetése a mentőkkel közösen dolgozza ki.