MNB
MNB - 2

Hírek

Referencia-iskolává válhat a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

2012. szeptember 13., 18:08

Az intézmény több olyan módszert, pedagógiai újítást alkalmaz, amely példa lehet más iskolák számára - ezzel bekapcsolódhat a hasonló intézmények hálózatába. A felkészüléshez 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. Az eredményekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Referencia-iskolává válhat a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Játékosan ismerkednek a német nyelvvel a gyerekek az első osztályban. Ez az óra második fele, az első 20 perc ének-zene tanulásával telt. Ez az egyik újítása, úgynevezett jó gyakorlata az iskolának, amellyel az úgynevezett referencia-iskolák hálózatához csatlakozhat. 

Károly Frigyes igazgató, Bolyai János Gyakorló Általános iskola és Gimnázium
A gyakorló iskoláknak, azt szoktuk mondani, úgy kell működni, mint egy régi hadvezérnek, hogy Előre! helyett azt kell mondani, hogy Utánam! Tehát mindig mintákat kell közvetíteni és mintákat kell mutatni. Ebben az iskolában is nagyon sok jó gyakorlat van már napjainkban is, ezeket lesz módunk megmutatni más iskolákban tanító kollégáknak.

Az intézmény példaértékű módszerei közé tartozik az évről évre megrendezett természettudományi tábor is, amelynek keretében a nagyobb diákok az ország nemzeti parkjait járják végig, így a biológia, kémia órákon tanultakat természetközelben is megtapasztalhatják. A jó módszerek átvételét tanácsadással, képzéssel és új mintatantervek kidolgozásával is segíteni tudja az intézmény.

Kukor Ferenc projektmenedzser
Iskolánk két referenciaterületet választott, mégpedig olyat, amiben eddig is volt gyakorlatunk, és a jövőben is ezeket a területeket szeretnénk fejleszteni, mégpedig a tehetséggondozás és az új típusú felsőoktatási gyakorlóhelynek a fejlesztése.

A módszertani fejlesztésekkel a Bolyai az átalakulóban lévő és a gyakorlati felkészítést előtérbe helyező tanárképzést is segíti.