Hírek

Reformáció

2014. október 31., 19:47

1517 október 31-én függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. Ezt a napot sokan a vallásjavítás kezdőpontjának tekintik. Magyarországon is nagy hagyománya van az esemény megünneplésének, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon.

Reformáció

A 16. században végbemenő gazdasági, társadalmi és politikai változások, a reneszánsz és a humanizmus eszméinek elterjedése következtében megváltozott a vallással kapcsolatos magatartás. A reformáció akkor a katolikus egyház hibáinak bírálatával és hibáira való válaszként indult mozgalom volt. Bizonyos értelemben a mai napig szükségünk van a folyamatos megújulásra- hangzott el Szombathely Ma című közéleti műsorunkban,

Steindl- Papp Judit evangélikus lelkész
„A cselekedeteink, a szavaink, a tetteink elformálódnak, deformálódnak. Ezért nagy szükségünk van újra és újra a reformációra, a megújulásra, visszatérnünk a krisztusihoz, amit Luther Márton is megfogalmazott”

Visszaigazítani az egyházat a krisztusi alapelvekhez, úgy, hogy a gondolkodásmód középpontjában a szentírás álljon – ezt jelenti a reformáció. Fontos, hogy a reformáció az értékek megőrzésével kíván megújulni. A református lelkész szerint a mozgalom elterjedését az anyanyelvű bibla és irodalom megjelenése is segítette.

Jakab Bálint református lelkész
„Az első anyanyelvű bibliafordítások gyakorlatilag nyelvtörténeti események. Akár a a németeknél, franciáknál, az angoloknál, és nálunk magyaroknál is. Tehát a reformáció nagyon komolyan hozzáköthető, hiszen azt vallották, hogy az isten igéje elérhető mindenki számára,mindenki egyenlő az iseten teremtési rendjében”

Ezekben a napokban szerte az országban ünnepi istentiszetelet tartanak az evangélikus és a református templomokban. A Szombathelyi Református Egyházközség immáron 11. alkalommal szervezett jótékonysági koncertet. A bevételt a felvidéki szórványban élő gyermekek iskoláztatásának megsegítésére és a lévai Magyar Tannyelvű Gimnázium javára ajánlják fel.