Hírek

Reg-Net - a határtérség fejlesztése

2014. december 16., 16:39

A Szlovén-Magyar Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg a 2007-13-as uniós ciklus projektjeként a REG-NET. A Határmenti Együttműködési Program érvényességi területe Magyarországon Vas és Zala megye, Szlovéniában a Dráva- és a Mura-vidék; az érintettek az ezen a területen működő szervezetek, önkormányzatok, civilek, akik a határtérség fejlesztésére törekednek.

Reg-Net - a határtérség fejlesztése

A projekt az Európai Unió finanszírozásában, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. A projekt vezető partnere a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal.

A projekt célja egy határon átnyúló magyar-szlovén területfejlesztési ernyőszervezet kialakítása. Másik feladata ezt az együttműködést elősegítő területi adatbázis kialakítása. Ennek keretében összeállítottak egy olyan virtuális partnertérképet, amely megmutatja azokat az aktív szereplőket, akikre a következő időszakban építhetnek. Ehhez kapcsolódik az a steakholder elemzés, ami valójában egy szervezeti kapcsolati térkép. Ez alapján láthatóak azok a szerveződések, amelyek ebben részt tudnak venni és gazdaságilag is pozitív hatásokat érhetnek el.

A területfejlesztési döntéseknél elsősorban azt veszik figyelembe, hogy a szereplők egymást erősítsék. A különféle térképek és stratégiák elkészítése elsősorban erre irányul. Az új határátkelők megnyitása a mobilitást segítheti elő a két ország között, akár a turizmus, oktatás, vagy munkavállalás területén.

A felek kezdetben EGTC alakításában, azaz egy Európai Területi Társulásban gondolkodtak, de a projekt során elkészített tanulmányból az derült ki, hogy a térség egyelőre még nem érett erre, így egy lazább szerveződés mellett döntöttek: Szlovén – Magyar Együttműködési konzultációs Fórumot hoztak létre.

Kondora Bálint – alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
„A cél az lesz, hogy majd külön forrásokat tudjanak ezek a területi társulások lehívni. Jelenleg ennek a létrehozása még különféle közigazgatási akadályok miatt nem adott, hiszen a két ország közigazgatási felépítése kicsit eltérő, de ebben a fórumban, ami most jelenleg működik tulajdonképpen szinte ugyanazokat a célokat el fogjuk érni, mint amit egy EGTC-n keresztül el tudnánk érni.”

Elkészült egy közös marketingterv, heyzetelemzéssel, célcsoportok pontos meghatározásával, szolgáltatások bemutatásával, részletes akciótervvel és a jövőbeni elképzelések rövid bemutatásával. A különböző workshopokon pedig közelebb hozták a szlovén és magyar oldalt. A záró szakaszban közös projektfejlesztés és tanácsadás zajlott, amelynek keretében megpróbálták a szakértők a kezdeményezések hatékonyságát és határon átnyúló relevanciáját növelni, továbbá a párhuzamosságokat elkerülni.