MNB - 2
MNB

Hírek

Régészeti konferencia Szombathelyen

2011. október 25., 23:31

Római Birodalom egykori két tartománya, Noricum és Pannónia történetének temetkezéssel és halottkultusszal kapcsolatos fejezetét tárgyalják a  szakemberek egy többnapos konferencián Szombathelyen. A magyarok mellett német, osztrák, szlovén, horvát, szerb, román és bolgár régészek is részt vesznek a találkozón.

Régészeti konferencia Szombathelyen
Háromévenként gyűlnek össze a kutatók, hogy megosszák egymással ismereteiket. Kiállítás és könyvbemutató színesíti a programot.

A mai Szent Márton temetőt 2000 évvel ezelőtt már a rómaiak is temetkezési helyként használták. Ide temették halottaikat például a város ókeresztény közösségének tagjai. Egy másik, jelentős temetkezési hely a Művészeti Iskola területén volt. Innen került elő a 2006-os ásatások során például ez a keleti motívummal díszített üvegpalack, vagy a birodalomban is ismert, tisztelt gladiátorokat ábrázoló késnyelek. Savariában a régészek feltételezése szerint 100 ezer sír lehet. Eddig ennek alig több mint 1%-át ismerik a szakemberek.

Dr. Kiss Péter, régész, osztályvezető - VMMI
Itt az urnás temetkezések túlsúlya ami jellegzetesség illetve a téglakeretes sírok nagy száma. Ez a Borostyánkőút vidékére különösen jellemző.

A temetkezési helyek sokat elárulnak az adott korról, a lakosságról, segítenek a település római kori életének jobb megismerésében. A szakemberek 1999 óta  már ötödik alkalommal találkoznak, hogy a mai Ausztria nagy részét magában foglaló, egykori Noricum, valamint  Pannonia tartományok városi joggal rendelkező településeinek legújabb kutatási eredményeit megosszák egymással. Ezúttal Szombathely ad otthont a konferenciának, amelynek fő témája a temetkezés és a halottkultusz. Szó esik Szent Kvirinről, a rómaiak túlvilági elképzeléseiről, és arról is, hogyan állítottak jelképes sírokat azoknak, akik holttestét nem találták meg. A konferencia keretében könyvbemutatókat is tartanak.