Hírek

Régésztábor fiatal diákoknak

2019. június 28., 15:41

Időutazásra és kincskeresésre hívta a 12-16 éves diákokat a Savaria Múzeum és a Vasi Múzeumbarát Egylet idei régésztábora. A pénteki zárónapon a római korba érkeztek: a lányok kipróbálhatták az ókori szépészeti technikákat, a fiúk pénzérmét készítettek és pajzsot festettek.

Régésztábor fiatal diákoknak

Csontból készült hajtű és bíborszínű szalag - készül a római frizura, és a hozzá illő smink.  

"Eredeti római kozmetikai dobozkának a másolata, ami kétféle púder illetve szemfesték tárolására szolgált."

Minden kellék római leletek alapján készült rekonstrukció, ahogy (3:28) ez a köves fülbevaló, a borostyán nyaklánc és a (00:31) tükör. A kiegészítők mellett az ókori ruhaviselet jellemző darabjait is magukra ölthették a gyerekek.

Várnainé Balogh Beáta - történelemtanár
"Ez a játszva tanulás az élménypedagógia legnagyobb előnye. Megismerkedhetnek a ruhaanyagok típusaival, hogy mivel festették a rómaiak ezeket a ruhákat, hogyan kellett őket viselni, melyik színnek mi a jelentése, melyik istent hogyan lehet felismerni, mik az attribútumai, például a bőségszaru vagy a mérleg."  

A régésztáborosok a herényi kincsleletben megtalált római pénzérmék allegórikus alakjait igyekeztek megjeleníteni. Petra egy kis időre istennővé változott.

Horváth Petra
"Minerva lettem, aki pajzzsal és lándzsával a kézben ül egy széken."

Az idei táborba 17 diák jelentkezett Szombathelyről és környékéről, valamint a megyehatáron túlról is. Mindannyian érdeklődnek a történelmi korok, a régi emberek életmódja iránt.

Klement Kristóf
"Meg szerettem volna tudni, milyen volt a régi időkben, hogyan éltek akkoriban az emberek, milyen tárgyakat használtak."

Az első napon időgépet építettek, amely az őskortól a római korig repítette a táborozókat. Egy héten át színes programokon vehettek részt.

Tóth Kálmán - titkár, Vasi Múzeumbarát Egylet
"Egyet kerékpároztunk egy kincslelet nyomában, elmentünk Zsennyére, ahol a zsennyei arany karperecek titkát próbáltuk felfedezni, és útközben megnéztünk mindenféle érdekességet. Volt egy napunk a múzeumi látványtárban, és a mai a zárónap."

Idén 17. alkalommal szervezték meg a régésztábort, a hagyomány jövőre sem szakad meg.