Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Régi, de korszerű épületek

Adásban volt: 2017. július 19.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem harmadik napja a Múltunk jövője címet viselte. Ennek keretében a szakemberek a történeti épületek felújításáról, és ennek nehézségeiről, vaamint a folyamatban lévő beruházásokról tartottak eszmecserét.

A Martineum Felnőttképző Akadémián Dévényi Tamás előadását hallgathatták először az érdeklődők. A szakember olyan jelentős projektek kivitelezésében vett részt a közelmúltban, mint a 4-es Metro Rákóczi téri megállójának kialakítása, valamint a Várkertbazár és a Sándor Palota belsőépítészeti munkálatai. Témájának központi kérdése: mit kellene tenni ahhoz, hogy a műemléki törvényt komolyan vegyék. Szerinte nem a jogszabályokkal van gond, hanem azok értelmezésével.

Dévényi Tamás - építész
"Vannak jó és rossz példák sok esetben nagyon komolyan átépítenek műemlékeket és gyakorlatilag el is tűnik a műemlék sok-sok új mögött. És az új lehet nagyon modern is és lehet régies, mondjuk stílusban tervezés, nem gondolnám, hogy az például jó módszer lenne, merthogy összetéveszthető lesz a múlt és az éppeni jelen."

Az épített örökségek felújítása azért nehéz feladat, mert a védett műemléki értékeket jellegük megváltoztatása nélkül kell helyreállítani. A korábbi századok és a jelen építészeti szempontjait pedig nem mindig egyszerű összeegyeztetni..

Jól halad az országban összesen 39 épületet érintő nemzeti kastély- és várprogram - ezt már a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos mondta. Az épületek mintegy felénél már a megalapozó restaurátori, régészeti és falszövetkutatásoknál tartanak, a levéltári feldolgozás is megtörtént, és az építéstörténete is elkészült szinte minden épületnek.

Virág Zsolt - miniszteri biztos, Miniszterelnökség
"Körmenden már az építészeti engedélyezési tervezési készítése folyamatban van. Elindult magának a fejlesztésnek a pályázati része, megkötésre került a támogatási szerződés és a kiállításrendezési folyamatok is elkezdődnek a közeljövőben, valamint minden olyan tevékenység, ami egy kastélyfelújítással együtt jár."

Az a cél, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram eredményeként a műemlékekből egységes, Európában egyedülállóan jól értékesíthető turisztikai termékcsomag legyen. A program keretében húsz kastély és tizenkilenc vár újul meg a következő években mintegy 55 milliárd forint értékben.

2017. július 19.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében