Hírek

Régi hangulatban

2016. június 23., 08:51

Hamarosan megújul a Savaria Múzeum és az épület előtti park, a beruházás négy hónapig tart majd. Eredeti állapotában állítják helyre a homlokzatot, az ablakokat és a tetőzetet, a liget pedig megszépül, megújul a növényzet, több lesz az utcabútor és a kandeláber.

Régi hangulatban

Ma már csak néhány eredeti alapfalrészlet árulkodik róla, hogy egykor egy úgynevezett hattyúház is ékesítette a Széll Kálmán utcai múzeumkert területét. Ezt is helyreállítják most annak a beruházásnak a keretében, amelynek részleteiről a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót.

Puskás Tivadar - polgármester
“A Szent Márton-terv keretében a múzeumnak a rekonstrukciója is megtörténik, a múzeum épületének külsejének, homlokzatának a megújítása megtörténik, nyílászárókkal, lépcsőzettel, tetőszerkezettel együtt új külsőt kap.”

A kivitelezők az eredetihez hasonló állapotban állítják helyre a múzeumot, és a múlt század elejének hangulatát idézi majd a régi fényképek alapján megszépülő liget is. A gyep, illetve a fás és lágyszárú növények elhelyezkedése nem módosul jelentősen, de a park néhány elemében alapvető változás várható.

Kiss Dávid - ügyvezető igazgató, SZOMPARK
“A legfontosabbak, az a kerítés megjelenése, az utca két része felől történő zárt kerítésnek a kiépítése, a stabilizált burkolat elhelyezése a régi zúzalékos felület mentén. Teljesen új utcabútorzatot kap az egész park teljes területe. A közvilágítási rendszer gyakorlatilag megduplázódik, és historizáló jelleggel új kandeláberek kerülnek kialakításra.”

A kaput esténként zárni fogják, amivel a közbiztonságon kíván javítani az önkormányzat. Ugyanakkor több lesz a szeméttároló edényzet, elbontják a nyilvános illemhely maradványait, és a növényzet teljes területén öntözőberendezést telepítenek.

Lakézi Gábor - osztályvezető, Városüzemeltetési Osztály
“A szerződések aláírása az gyakorlatilag a napokban megtörtént, így megindulhat a létesítmény kivitelezése, ami azt jelenti, hogy körülbelül 120 nap múlva a múzeum megújult arculattal fog a közönség rendelkezésére állni.”

A beruházás teljes költsége összesen 360 millió forint, az átadás október végére várható.