Hírek

Regionális gazdasági csúcstalálkozóval ünnepelte elmúlt 25 évét a megyei iparkamara

2019. november 27., 13:38

Regionális gazdasági csúcstalálkozót szervezett a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden abból az alkalomból, hogy 25 éve pontosan ezen a napon, novemberben 26-án alakult meg az új kamarai rendszerben a vasi szervezet.

Regionális gazdasági csúcstalálkozóval ünnepelte elmúlt 25 évét a megyei iparkamara

Van mit ünnepelni – mondta Kovács Vince, a 25 éves Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében, hiszen 30 éves a magyar gazdasági és politikai rendszerváltás, az ország pedig 15 éve teljes jogú tagja az Uniónak. Együtt könnyebb – a kamara jelmondatát hangsúlyozta a megyei elnök, ez az együttműködés ma is elengedhetetlen, hogy a vállalkozások meg tudjanak felelni a kihívásoknak.

Kovács Vince – elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
„A cégek teljes palettája tagja a kamarának a nagyvállalatoktól kezdve az egyéni vállalkozókig, és ez így egészséges, mert mindenkinek más-más a problémája, és a problémák összefésülése a kamarának a feladata, hogy végül mindenki a lehető legtöbbet tudja kihozni a vállalkozásából, az együttműködésből.”

A magyar kamarák történetét a legrégebbi szervezet, a soproni alelnöke mutatta be. A banki elemző a gazdaságpolitikai változásokról beszélt, a NAV megyei igazgatója pedig kiemelte, hogy a vasi adózók minősítése meghaladja az országos átlagot. Szólt arról, hogy jövőre csökken az adónemek száma, 2021-től pedig belép az E-Áfa. A vállalkozásoknak és így a kamaráknak is meg kell felelniük az új kihívásoknak.

Parragh László – elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
„A világ nyelve megváltozik, egyre inkább az angol a közös nyelv. A digitális világ hihetetlenül felerősödött, az ipar 4.0 a cégek kihullását vagy megerősödését hozhatja. Az informatikának az általános fejlődése óriási lehetőségeket tartalmaz.”

A jubileumi csúcstalálkozóra a megye, a régió, sőt Burgenland vezető gazdasági és közéleti szereplőit hívták. Nemény András polgármester a jövő kihívásaihoz igazodó Okos Város programról beszélt.

Nemény András – polgármester, Szombathely
„Az automatizáció, az elöregedő társadalom, a munkaerőhiány és egyszerre a munkaerőtöbblet, mindezek mellett a digitalizáció a jövőnek az egyik kulcskérdése. Ebben szeretnénk mi előrelépni, mint város. Egy felületet, fórumot biztosítani a nagy cégeknek, és a közepes cégeknek is, hogy együtt válhassunk nyertesivé ennek a jövőbeli folyamatnak.”

A jubileumi rendezvényre elkészült a Vas Megyei Kamara TOP 100 + 25 kiadványa, amely a száz legeredményesebben működő és 25 feltörekvő vasi vállalkozást mutatja be.