Hírek

Régiónk lehet a húzóerő

2010. február 25., 14:21
Még nincs vége a válságnak Magyarországon - hangzott el egy mai, szombathelyi gazdasági fórumon. Szakemberek szerint a nyugat-dunántúli régióban következhet be a leghamarabb fellendülés, ami elősegítheti az ország kilábalását is a válságból. Cégvezetők, főként az építőiparban egyelőre elég pesszimisták az idei évet illetően: a túlélésért küzdenek, amiben nagy szerepe lehet a reklámoknak is.
Régiónk lehet a húzóerő

Mintegy 200 milliárd forintot költöttek el magyarországi cégek 2008-ban reklámokra: tv, újság, internetes hirdetésekre. A válság ellenére is érdemes hirdetni, mondja Szücs Gábor, a megrendelőkhöz ugyanis el kell jutni, ez a túlélés záloga.

Cége havi szinten mintegy 100-150 ezer forintot költ reklámra, például a Szombathelyi Televízióban. Hirdetései célzottan láthatók olyan műsoraink előtt, amelyeket a potenciális megrendelői is nézhetnek.

Szücs Gábor, ügyvezető igazgató - Vasi Nyugalom Kft.
"Nem lehet azt, hogy egy-két hirdetést adunk fel, mert ennek a hatékonysága nullával egyenlő. Ezért csináljuk azt, hogy január 1-től december 31-ig folyamatosan hirdetünk és ennek a hatását a tavalyi évben láttuk is."

2009-ig folyamatosan nőttek a hazai cégek reklámokra fordított kiadásai, mondja Mezriczky László, a Magyar Reklámszövetség elnöke. A válság miatt ebben a szektorban is érezhető a visszaesés, de az is, hogy átrendeződik a piac.

Mezriczky László, elnök - Magyar Reklám Szövetség
"A tv, a nyomtatott sajtó stagnál. Az internet jön fel. És esett a kültéri reklámok és a rádiók aránya."

A válság nemcsak a reklámpiacot érte el, hanem valamennyi szektorát a gazdaságnak. Az építőiparban dolgozó, általunk megkérdezett cég vezetője azt mondta: az idén sem számítanak sok jóra, mivel az uniós támogatású beruházások kivételével nincsenek megfelelő volumenű, előkészítés alatt lévő projektek. Így viszont nehéz lesz a kilábalás a válságból, de ez a Közép- és Nyugat-Dunántúlon indulhat meg legkorábban és itt lehet a legerősebb, hangzott el egy mai, szombathelyi gazdasági fórumon. Itt vannak ugyanis olyan cégek, amelyek exportra építik a tevékenységüket.

Dr. Palócz Éva, vezérigazgató - Kopint-Tarki Zrt.
"Nem arról van szó, hogy nivellálódás indult volna meg. Ez egy átmeneti jelenség. Ahogy az export megindul, és ez előbb-utóbb helyreáll, ezek a régiók újra visszaemelkednek oda, ahol a válság előtt voltak."

2009 drámai év volt a magyar gazdaság számára, mondták szakemberek a fórumon. Kovács Árpád szerint az idei év sem lesz könnyebb.

Dr. Kovács Árpád, volt elnök - Állami Számvevőszék
"Nem szabad a lakosságban és a vállalkozásokban azt a hitet kelteni, hogy ennek egyik pillanatról a másikra vége lesz. Reméljük, hogy a helyzet nem fog rosszabbodni."

Szakemberek elmondták: nehézséget jelent az ország számára, hogy továbbra is fennáll az ellentmondás a gazdaság zsugorodó teljesítménye és az alacsony államháztartási hiány kényszere között. Ugyanakkor úgy látják, a költségvetési egyensúly tartható az idei évben.