Hírek

Rekordkísérletre készülnek a fúvósok

2017. április 26., 16:13

Szokatlan módon és időpontban ünnepli a május elsejét a Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar. Április 30-án vasárnap ugyanis a majálisozás szenzációjakén egy országos rekordkísérletre várják a Vas megyeieket. Az együtténeklés fúvószenekari kísérettel magyar rekordját szeretnék felállítani.

Rekordkísérletre készülnek a fúvósok

Most még csendes a táplánszentkereszti sportpálya, április 30-án, vasárnap viszont egy országos rekordkísérlet helyszíne lesz. Ide várják ugyanis a Vas megyében élőket, hogy együtt énekeljenek a település idén 15 éves ifjúsági fúvószenekarával.

Janászek Ferenc karnagy, Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar
Vasárnap este 18 órakor magyar rekordot szeretnénk felállítani, sőt mondanám, hogy fogunk felállítani, mert minden reményünk meg van arra, hogy ezer ember összejöjjön, és 4 himnuszt elénekeljen fúvós zenekari kísérettel.

Boldogasszony anyánk – Magyarország korábbi himnuszát, az Örömódát, ami az Európai Unió himnusza, a székely, valamint a magyar himnuszt fogják eljátszani, és várhatóan legalább ezren énekelnek velük együtt. Az 50 fős zenekar rendszeresen tart zenés menetet a településen, és nem először kíséri őket énekszó sem. 2010-ben Rómában XVI. Benedek előtt játszották el a himnuszokat.

Janászek Ferenc karnagy, Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar
A 7.200 hívőből nagyon sokan énekelték, természetesen a saját nyelvükön. Elkövettük azt a hibát, hogy nem regisztráltattuk, nem hitelesíttettük ezt, és emiatt nem volt magyar rekord, de ez most ezer emberrel meg fog történni.

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából határozta el a Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar, hogy április 30-án településük az ének-zene fővárosává váljon. A karnagy elmondta, nem zenei produkcióra készülnek elsősorban, hanem az összefogást, a közös élményt szeretnék erősíteni. Az eseményre nem csak a helyieket, hanem minden Vas megyében élőt várnak. Az együtt éneklés fúvószenekari kísérettel magyar rekordját rossz idő esetén az általános iskola sportcsarnokában tartják.