MNB
MNB - 2

Hírek

Rendeződött az elhunytak elhelyezése a Markusovszky-kórházban

2020. november 26., 15:21

Külső telephelyek bevonásával és a megyei temetkezési vállalat hűtőkapacitásának rendelkezésére bocsátásával oldják meg a holttestek tárolását. A hét elején internetes cikk tárta fel, hogy kapacitás-problémák vannak a proszektúrán.

 

Rendeződött az elhunytak elhelyezése a Markusovszky-kórházban

Olvasói beszámoló és fotók alapján a nyugat.hu írt arról hétfőn, hogy egymás hegyén-hátán, a padlón fekszenek az elhunytak a proszektúra hűtőkamrájában. A hír bejárta az országos sajtót.

Káldy Zoltán orvosigazgató a 24.hu-nak elismerte a problémát, bár szerinte nem alakult ki méltatlan állapot. A portál kérdéseire válaszul azt írta: elkeserítőnek tartják, hogy míg az orvosok, ápolók megfeszített munkával küzdenek a betegek gyógyulásáért, egyesek kegyeletsértő módon próbálják lejáratni a kórházat. Hozzátette: külső telephelyek bevonásával tudják megoldani az elhunytak elhelyezését.

Hétfőn Nemény András polgármester járványhelyzetet elemző Facebook-videójában is utalt a történtekre. Elmondta, a város azzal tud segíteni, hogy sürgősséggel adják ki a halotti anyakönyvi kivonatokat, de igyekeznek a kapacitásproblémák megoldásához is hozzájárulni.

Nemény András - polgármester
"A temetkezési vállalat által birtokolt hűtőkapacitást rendelkezésre bocsátjuk a kórház részére, ezzel is enyhítve ezt a nyomasztó feszültséget, ami ott tapasztalható, ami leginkább a hétvégére volt jellemző."

Szerdán a megyei napilap internetes oldalán jelent meg cikk a témáról, amelyben Nagy Lajos főigazgató válaszait közlik. Eszerint az elmúlt hétvégén a járvány következtében megemelkedett a halálesetek száma a kórházban, de a belső vizsgálat megállapította, hogy az elhunytak elhelyezése kapcsán nem történt kegyeletsértés. A boncteremben 31, külső telephelyen 12 férőhelyes halotthűtő áll rendelkezésre, és a temetkezési vállalkozókkal történt egyeztetés nyomán jelentősen nő a hűtési kapacitás. Mi is feltettük kérdéseinket az üggyel kapcsolatban a kórháznak, amelyekre nem kaptunk választ. A polgármester a főigazgatótól azt a tájékoztatást kapta, hogy a helyzet rendeződött, megnyugtatóan megoldották a nehézséget.