MNB - 2
MNB

Hírek

Rendhagyó helyszínen nyílt kiállítás Nemesbődön a magyar kultúra napja alkalmából

2021. január 21., 16:05

Mivel a járványhelyzet miatt a közösségi házat nem tudják használni, a falu buszmegállójában rendezték be a “Szemelvények Nemesbőd történetéből” című mini-tárlatot, aminek hamarosan folytatása is lesz. Több vasi kistelepülésen is kreatív programokkal ünneplik a kultúra napját.

 

Rendhagyó helyszínen nyílt kiállítás Nemesbődön a magyar kultúra napja alkalmából

Egykor kisnemesek lakták a falut. Erre, illetve a Bőd személynévre utal a település neve: Nemesbőd. (1:05) Ez is kiderül a Rákóczi utcai buszmegállóban berendezett kiállítás anyagából. Ahogy az is, hogy 1650-ben épült a falu kora barokk-román stílusú temploma, vagy hogy 1979-ben a Képes Újság portrét jelentetett meg Ádám József, nemesbődi születésű orgonakészítő mesterről. Láthatók falusi utcaképek, és egy régi bulvárhírt is olvashatnak a buszra várakozók: (00:15) 1970-ben Sinkovits Imre autója Nemesbőd közelében kapott defektet. A kocsi az árokban landolt, a színész könnyebben megsérült, a szombathelyi kórházba vitték. A kiállítás egy sorozat első része.

Simon Ádám - közművelődési asszisztens, Nemesbőd
"A történetből szeretnénk minél többet megjeleníteni, sok lakó talán nem is ismeri még, sok érdekességet találtam eddig is. Bevonjuk a könyvtárat, levéltárat és a falu közösségét is. Tervben vannak művészeti kiállítások."

A kultúra napja megmutatja, mennyi érték vesz minket körül - fogalmazott Éles Krisztina, a művelődési intézet vasi igazgatója a megnyitón. Tavaly év vége óta 134 településen dolgoznak közművelődési asszisztensek, akik kreatív ötleteket valósítottak meg erre az alkalomra is. Van, ahol a település honlapján és Facebook-oldalán tesznek közzé kultúrával kapcsolatos videó-összeállításokat, előadásokat, máshol a közösségi házak ajtajait, ablakait használják installációként, vagy helyi újságot jelentettek meg.

Éles Krisztina - igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága
"Ezek mind olyan programok, amik előremutatók, fenntarthatók. Amikor majd nyílik a világ, nincs más dolguk, mint behívni a most megszólított közösségeket a közösségi színtérbe, és folytatni, amit elkezdtek."

Nemesbődön tavaly új lendületet vett a közösségi élet, aktív tagsággal létrejött egy új civil egyesület. Családok fogadták örökbe és gondozzák az út szélén álló kőkereszteket, részt vesznek a falu csinosításában, programok szervezésében - a pandémia ellenére is.

Zsizsik Katalin - polgármester, Nemesbőd
"2020 év elején új civil közösségünk jött létre, a Nemesbődért Egyesület, további három egyesület működik még a faluban, ha a pandémiás helyzetet nem nézzük, akkor nagyon aktívak, segítőkészek, van közösségi, kulturális élet már a faluban."

Minden hónapban új kiállításnak ad helyet a buszmegálló. Márciusban online rajzversenyt hirdetnek gyerekeknek, és felmérik, milyen közművelődési igényei vannak az itt lakóknak.