Hírek

Rendhagyó módon hívják fel a figyelmet a méhnyakrák megelőzésére

2015. január 23., 15:13

Évente négy-ötszázan halnak meg méhnyakrákban Magyarországon. A betegség megelőzésére és a szűrések fontosságára rendhagyó módon hívják fel a figyelmet a hétvégén Szombathelyen is.

Rendhagyó módon hívják fel a figyelmet a méhnyakrák megelőzésére

A méhnyakrák a 15 és 45 év közötti nők körében az első számú halálozási ok ma Magyarországon. A betegség korai strádiumban felismerhető és gyógyítható, ennek ellenére csak kevesen járnak rendszeresen szűrővizsgálatra.

Koppány Csaba – szülész-nőgyógyász
„Ez egy egyszerű beavatkozás, egy vizsgálat tulajdonképpen. Fájdalatlan beavatkozás. Mindenkinek jó lenne, hogy aki ebben a korcsoportba tartozik – 20-70 év – megjelenne és akkor biztos, hogy előrehaladott rákos betegedés nem fordulna elő.”

A főorvos elmondta azt is, hogy a méhnyakrák az egyetlen daganatos megbetegedés, amely védőoltással megelőzhető. A HPV-oltás ingyen megkapják a hetedikes lányok, de érdemes idősebb korban is beadatni a vakcinát. Idén január 19-e és 25-e között rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Rákellenes Liga szombathelyi csoportja is, hogy a szűrések jelentőségére felhívja a figyelmet.

Kiss Jenőné – szervező
„Aki elmegy mellettünk, megkérjük, pár gyöngyöt felfűzne nekünk, utána ezt a gyöngyöt szétvágjuk és kis karkötőket készíttetünk belőlük. Amit elvinnénk a nőgyógyászati osztályra a főorvos úrnak és odadna a méhnyakrákos hölgyeknek. Ezzel mutatnánk, hogy velük érzünk.”

A gyöngyfűzésre szombaton 8-tól délután két óráig várják az érdeklődőket a Savaria Plázába.