MNB
MNB - 2

Hírek

Rendhagyó osztályfőnöki óra

2012. október 08., 17:52

Egy látássérült ember mindennepi nehézségeit ismerhették meg a Horváth Boldizsár Szakközépiskola 11. osztályos tanulói. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakértője tartott rendhagyó osztályfőnöki órát a diákoknak a  "Találkozópont Program" keretében. A civil szervezetekkel összefogásban elindított országos akció célja, hogy a fiatalok megismerjék hátrányos helyzetű embertársaik életét.

Rendhagyó osztályfőnöki óra

"Mert miből gondolod,hogy ez 100 Ft-os?Vastagabb,mint a többi és ez a legkisebb.Igen,ez a 100Ft-os, szuper vagy!"

A rendhagyó órán különböző olyan feladatokat kaptak a diákok,melyek megoldásában nem hagyatkozhattak látásukra.

A pénzérmék és a tárgyak felismerése csak néhány nehézség,amit megtapasztalhattak a diákok a vakok és gyengénlátók életéből.

Szilvágyi Máté-11.c, HBSZ
"Megtanultam,hogy a fogyatékkal élőknek milyen nehéz az élete és sokat kell nekik segíteni és sokkal nehezebb élni a mindennapokban."

A látássérültek által viselt speciális karórát és egy Braille-írással készült könyvet is megismerhettek a tanulók.
A "Progress-Határtalan egyenlőség" kezdeményzés célja, hogy a fiatalok megismerjék a hátrányos helyzetű, ill. a fogyatékkal élők problémáit.

Kroll Zsuzsanna-tapasztalati szakértő
"Egyben arról is szó volt, hogy ha ők találkoznak valakivel,valamilyen feltűnő, szinte stigmával, valami mássággal,akkor azt hogyan lehet kommunikációs helyzetté alakítani és nem elfordulni tőle."

A tapasztalati szakértő beszélt személyes élményeiről, de a segítségnyújtás fontosságáról is, amelyre az ilyen órákon is felhívják a fiatalok figyelmét.

Kocsó Vanda-11.c, HBSZ
"Nem szégyen,ha egy vaktól meg kell kérdezni,hogy miben tudunk segíteni, ill. ez nekik is sokkal jobb,mint elnéznénk mellette vagy elsétálunk mellette az utcán.Ez végülis egyszerű dolog és lehet vele élni,csak segíteni kell másokon."

A rendhagyó osztályfőnöki órákkal az országot járják a szakértők. A fogyatékosok mellett a romák és az idősek problémáiról is beszélgetnek a diákokkal.