Hírek

Rendkívüli mértékben megnőtt az érdeklődés idehaza a napelemrendszerek iránt

2021. április 16., 13:17

Újabban olyan sokan telepítenek napelemet Magyarországon, hogy a korábbi tetemes lemaradásunk ellenére kezdjük utolérni a környező országokat. 50%-os állami támogatással lehet most kiépíttetni a 7-9 év alatt megtérülő, egyébként egyre modernebb rendszereket. Szombathelyen is szinte minden harmadik-negyedik háztetőn láthatunk napelemet, de most akár hónapokat is várni kell a kiépítésre, a cégeknek olyan sok a munkájuk.

 

Rendkívüli mértékben megnőtt az érdeklődés idehaza a napelemrendszerek iránt

32 napelem kerül ennek a szombathelyi családi háznak a tetejére. Az utcában több másik háztetőn is láthatók hasonló rendszerek, egyre többen használnak megújuló energiát.

“Ezzel már fűteni lehet, tehát a fűtési energiát is meg tudja ez termelni”

A környezettudatosság volt a fő szempont, ezért döntöttek a napelem mellett - mondta stábunknak a ház tulajdonosa, aki kérte, hogy arcát ne mutassuk.

“Rendkívül sok az áramfogyasztásunk egy hónapban, és mindenképpen gondoltuk, hogy valamivel jó volna ezt olcsóbbá tenni. És hát ezért jött ez szóba, és hát ezen kívül szerettünk volna már régebb óta egy zöld rendszámos autót, ami árammal működik, és hát ez is nyilván adta magát, hogy akkor annyit és olyanokat szereltetünk fel, olyan napelemeket, amivel ezeket fedezni tudjuk, ezeket a fogyasztásokat.”

Korábban kamatmentes kölcsönnel támogatta az állam a napelemrendszerek kiépítését, aminek segítségével a bekerülési költség után felvett hitel havidíja nem jelentkezett extra költségként, hiszen azzal ki lehetett váltani a havi villanyszámlát. Ez a támogatási forma mára megszűnt, most viszont a beruházás felét fizetik vissza állami támogatásként. Egy-egy családi ház esetén itt milliós nagyságrendű összegről van szó.

Egy friss felmérés szerint már nem csak a fiatalabb korosztály, hanem egyre inkább az idősebbek is gondolkoznak napelemben. Némi elbizonytalanodást csupán az okoz, hogy az állami támogatást igénylőknek már július 1-jével új elszámolási rendszer lesz, aminek a részleteit még nem hozták nyilvánosságra.  

Jerse András - ügyvezető, Yellow Energia Bt.
“Ha június 30-ig megcsinálja az ügyfél, és az állami támogatást igénybe veszi, akkor szaldós elszámolásban marad, ami azt jelenti, hogy amit áramot megtermelt és el is fogyasztotta, akkor mindegy hogy mennyibe kerül az áram ára, ő megtermelte a saját árát és nullán lesz a végén. Lesz egy bruttó elszámolási rendszer, ez 2024-től él, kivéve annak, aki igénybe veszi az állami támogatást, neki viszont már júni 30. után élni fog ez a bruttó elszámolás. Erről viszont még nem tudunk semmit, ami azért nem olyan jó dolog, így gyakorlatilag két hónappal a határidő előtt, hogy még nem tudjuk mi lesz ez az elszámolás.”

A bizonytalanság miatt egyelőre óvatosabbak az ügyfelek, a támogatással beruházók most érezhetően kivárnak, inkább a készpénzes megrendelők dominálnak.