Hírek

Rendkívüli ülést tartott kedden Szombathely közgyűlése

2019. augusztus 27., 13:42

A testület elfogadta azt a javaslatot, amely lecsökkenti a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát, és jóváhagyta a Haladás Labdarúgó Kft. támogatási szerződésének tervezetét is.

Rendkívüli ülést tartott kedden Szombathely közgyűlése

A rendkívüli ülés összehívását Balassa Péter jobbikos képviselő kezdeményezte azzal a céllal, hogy jobban vonják be a városlakókat a döntésekbe. Ennek érdekében azt javasolta, hogy a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számát csökkentsék 10 ezerről 7 ezerre. A kormánypárti oldal szerint erre nincs szükség, mivel a jelenlegi fórumok is elegendő lehetőséget kínálnak arra, hogy megoldják a lakosság részéről felmerülő problémákat. Az ülésen jelen volt Hende Csaba országgyűlési képviselő is, aki szerint olyan esetekben lehet helye a népszavazásnak, amikor a közgyűlés nem a polgárok érdekei szerint dönt, ám Szombathelyen nincsenek ilyen ügyek, véli. Ez a kezdeményezés nem több, mint politikai kommunikáció, amely az ellenzék látszategységét kívánja demonstrálni. Nemény András, az Éljen Szombathely frakcióvezetője elmondta, hogy ők támogatják a kezdeményezést, mivel ez lehetőséget kínál arra, hogy a szombathelyieket minél szélesebb körben bevonják a város ügyeinek intézésébe. A közgyűlés többségi szavazással támogatta Balassa Péter javaslatát azzal, hogy a szeptemberi közgyűlésen ennek megfelelően módosítják a helyi népszavazásról szóló rendeletet.

Kreált konfliktusnak nevezte Puskás Tivadar azt, ami a Savaria Karnevál jubileumára készített darab előadása körül kialakult. Letiltásról szó sem volt, a fő szervezővel közösen azonban úgy gondolták, ez nem illik bele sem a nyitó-, sem a záróünnepség programjába, mondta polgármester. Így a darabot végül a Karneválszínházban láthatták az érdeklődők. A képviselők megismerkedhettek annak a kiadványnak az anyagával, amely összegzi az elmúlt kilenc év eredményeit. A közgyűlés úgy döntött, hogy ennek nyomtatott változatát a választások után juttatják majd el a város lakóihoz.

A közgyűlés jóváhagyta a Haladás Labdarúgó Kft. rendkívüli támogatásáról szóló szerződés tervezetét. A képviselők egyetértettek azzal, hogy a város pályázzon támogatásra az új bölcsőde építéséhez, és megszavazták azt is, hogy az önkormányzat igényeljen központi forrást a helyi közösségi közlekedés működtetéséhez.