Hírek

Rendőrök és polgárőrök vigyáznak az iskolákba igyekvőkre szeptemberben

2019. szeptember 03., 15:46

Többszörösére nőtt a forgalom az oktatási intézmények környékén a tanévkezdéssel. Országosan ilyenkor a balesetek száma is nő, Szombathelyen viszont a szakember szerint nem ez a tendencia.

Rendőrök és polgárőrök vigyáznak az iskolákba igyekvőkre szeptemberben

A Paragvári utcai iskola előtt a tanév minden napján nagy a forgalom. A szeptemberi iskolakezdéskor ez fokozódik, hiszen ilyenkor még szinte minden kisdiákot elkísérnek a szüleik, többségüket autóval hozzák. (5.21) Ez az anyuka és másodikos kisfia kerékpárral jöttek.

Czirók-Végh Annamária
Biciklivel járunk iskolába minden reggel, hát elég nagy a forgalom minden reggel. De semmi gond. Igazából simán tudunk jönni. Itt a zebrán leszállunk. 4.55

Egyenruhások segítik a biztonságos közlekedést az intézmények környékén szeptemberben. Szombathelyen négy polgárőr egyesület tagjai négy iskolánál teljesítenek szolgálatot reggel és délután.

Kiss Viktória – elnök, Claudius Polgárőr Egyesület
„Ilyenkor az autósok is türelmetlenek, az iskolások pedig figyelmetlenek, főleg az első 2-3 folyamán. Rájuk vigyázunk legelsősorban, hogy ők beérjenek biztonságosan az iskolába.”

A városban összesen 38 általános és középiskolába sietnek a gyerekek reggel és mennek haza délután. A legproblémásabb a 7.00 és 8.00 óra, valamint a 14.00 és 16.00 óra közötti időszak. Ilyenkor vannak kint a rendőrök is, hogy segítsék a zebrán átkelést, de ha kell, forgalmat is irányítanak.

Bercse László – közlekedésrendészeti osztályvezető, Szombathelyi Rendőrkapitányság
„Szeptember hónapban fokozott felügyeletet biztosítunk a polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel az iskolák környékén. Ezzel szeretnénk zökkenőmentességet biztosítani az iskolába érkező szülőknek a gyermekekkel kapcsolatban. Legfontosabb a gyermekek biztonsága, illetve a balesetek megelőzése. Erre fektetünk nagy hangsúlyt.”

Az iskolák környékén általában kevés a parkolóhely, így sokszor a gyermeküket autóval szállítók ott is megállnak, ahol nem szabad. A rendőrség azt kéri, mindenki próbálja betartani ilyenkor is a szabályokat. Szombathelyen tíz iskolánál segítik a közlekedést, azoknál, ahol a legnagyobb a forgalom.