Hírek

Ritka barokk oltárkép újult meg

2018. május 09., 15:33

Szent Patrikot és Szent Lénárdot ábrázoló olajfestményt újított fel Marosfalvi Antal festőművész. A restaurátor térítésmentesen, a Rumi Rajki Műpártoló Kör támogatásával vállalta a munkát.

Ritka barokk oltárkép újult meg

Az utolsó simításokat végzi Marosfalvi Antal festőművész ezen a barokk oltárképen. Az olajfestmény rossz állapotban került hozzá: több mint száz órát dolgozott rajta, mire a kép elnyerte mostani formáját.

Marosfalvi Antal - festőművész, restaurátor
„Sok helyen szakszerűtlen átfestések voltak. A vegyszeres tisztítás során ezeket el kellett távolítani, a sérült helyeket, ahol kipergett a festék, klikkelni, és akkor következett a csodálatos, élvezetes munka, az eredeti, épen maradt részekhez igazodó retusálás”

A Szent Lénárd apátot és Szent Patrikot ábrázoló kép a 17-18. század fordulóján készült. A Szent Márton útvonal mentén, a jáki temető kápolnájában találtak rá mostoha körülmények között. Nagy valószínűség szerint ez az egyetlen oltárkép Magyarországon, amelyik Írország védőszentjét ábrázolja.

Feiszt György - ügyvivő, Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa
„Ennek az útvonalnak, útvonalépítésnek az egyik vállalt feladata, kötelessége – mi ezt nagyon szívesen csináljuk – feltárni mindazokat a kulturális értékeket, amelyek ennek az útvonalnak a mentén fellelhetők.”

A hagyomány szerint mindkét szent a mezőgazdaságnak, a földművelőknek a patrónusa volt, ezért is ábrázol állatokat a festmény, amely még egy Lénárddal kapcsolatos legendát felelevenít.

Orbán Róbert - munkatárs, Szent Márton Intézet
„Szerzetesi ruhában van és egy angyal viszi utána a püspöksüveget. Onnan ered, hogy a hagyomány szerint őt püspökké akarták választani, de szerénysége miatt nem fogadta el, mert méltatlannak tartotta magát.”

A megújult oltárképet június 9-én helyezik vissza a jáki temető kápolnájába.