MNB - 2
MNB

Hírek

Robotika verseny a Gépipariban

2018. június 14., 15:14

Komoly szaktudást igényel egy lego robot felépítése és működtetése. A Gépipari iskolában rendezett versenyre öt oktatási intézményből érkeztek diákok határon innen és túlról, hogy összemérjék tudásukat. A szervezők célja az volt, hogy felkészítse a fiatalokat a munkaerőpiacra.

Robotika verseny a Gépipariban

“Jó, kitalált!”

Célba ért a gyerekek által épített jármű. A robotot úgy kellett beprogramozniuk a fiataloknak, hogy megállás nélkül teljesítse a pályát. Egy szlovén és magyar együttműködési program keretében rendezték meg a Megfelelő szakmát a régió fejlődéséért elnevezésű robotversenyt a Gépipari iskolában. A házigazdák mellett két Zala megyei iskolából és Szlovéniából is érkeztek diákok a megmérettetésre.

Peter Skrilec
“Mi Lendváról jöttünk, a kétnyelvű középiskolából, a robotum megvan, reméljük, minden összejön.”

A robotverseny célja a munkaerőpiacra való felkészítés. A rendezvénnnyel a kamara ösztönözni kívánja a fiatalok műszaki gondolkodását, problémamegoldó képességét és kreativitását a vállalkozások igényei szerint.  

Balogh Károly Zsolt - főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
“Figyelni kell arra is, hogy mire ezek a gyerekek nagyok lesznek, és kikerülnek a munkaerő-piacra, milyen kompetenciákkal kell rendklezniük. Ehhez egy ilyen robot építő és programozó verseny kiváló lehetőség.”

Az ilyen programok jól illeszkednek az intézmény profiljához, és jó alkalom arra is, hogy a fiatalok versenyhelyzetben próbálják ki magukat.

Kovács Péter - igazgató, SzMSzC Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma
“Indulásnak ez egy nagyon jó dolog volt, én jeleztem a kamara részére, hogy mi szívesen részt veszünk akár nagyobb keretek között is ilyen versenyek megszervezésében. Ugye azért fontos ez nekünk, mert mi olyan szakképzéseket folytatunk itt a Gépipariban, mind informatika, mind gépészet szakmacsoportban, ahol a robottechnikának és a robotprogramozásnak azért jelentős szerepe van.”

A robotversenyt a zalaegerszegi Munkácsi Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola nyerte.