Hírek

Roma fiatalok vetélkedtek

2014. november 27., 20:54

Immár második alkalommal rendezett roma származású fiatalok számára tehetségkutató vetélkedőt a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya. A verseny szervezésében a Vas Megyei Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzat, a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a LOGO Ifjúsági Szolgálat, az Új Nemzedék és az Oladi iskola is közreműködött.

Roma fiatalok vetélkedtek

Batyi Norbert tavaly nyerte meg a versenyt és most újból meghívták, hogy bemutathassa művészi tudását. Hubai Jenő Hullámzó Balaton című zenei művét adta elő.

Batyi Norbert
„Azért vállaltam el, mert nekem nagyon sokat jelent az, hogy a romák meg tudják mutatni, hogy mit tudnak. Tehát ez nekem nagyon sokat jelent és ez a verseny is nagyon sokat jelentett akkor és most is.”

A program valójában egy kampány, amellyel a romák rendvédelmi integrációját szeretnék elősegíteni. A csütörtöki Ki mit tudon 24 tehetséges fiatal lépett fel ének-zene, tánc, vers és próza műfajban. A cél, hogy ezek a diákok példát mutassanak korosztályuk tagjainak annak érdekében, hogy elkerülhessék a bűnalkalmakat.

Bíró Barnabás – rendőr alezredes, VMRFK – Bűnmegelőzési Alosztály vezetője
„Azt gondolom, hogy a bűnmegelőzési munkánkban, szakmai elképzeléseinkben első és fontos szempont az, hogy a fiatalkorúakra leselkedő veszélyekre felhívjuk a figyelmet és próbáljunk olyan alternatívákat kínálni nekik, amelyekkel elkerülhetik a bűncselekmények elkerülését és azt is, hogy áldozatává váljanak a bűncselekményeknek.”

Ezt a célt szolgálja ez a rendezvény is. Nagyon sok cigány származású ember dolgozik már most is a rendőrség kötelékében és számuk évről évre nő.

Makula György – rendőr őrnagy, ORFK Kommunikációs Szolgálatának helyettes vezetője
„Ez annak köszönhető, hogy a rendőrség nagyon sok ösztöndíj programot indított már. Most is van nagyok sok ösztöndíj program, ami kifejezetten roma fiataloknak szól. Azt gondoljuk, hogy ezt a folyamatot tovább kell támogatni és nagyon reméljük azt, hogy hamrosan még több fiatalt köszönthetünk a testületben.”

A fiataloknak ez kiváló lehetőség arra, hogy egy biztos munkát szerezzenek, és ezzel együtt egzisztenciát teremtsenek, miután elvégezték rendvédelmi tanulmányaikat.