Hírek

Roma képzőművészeti kiállítás

2018. április 19., 19:22

Második alkalommal rendezik meg a nyugat-dunántúli roma képzőművészeti tárlatot Szombathelyen. A munkák sokféle témát ölelnek fel, és bár tükrözik a cigány kultúra jellegzetességeit, egyetemes mondanivalót hordoznak.

Roma képzőművészeti kiállítás

“A kultúra az, ami továbbviszi az identitást, a kultúra az, ami összeköti őket, összeköt bennünket.

Ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Puskás Tivadar polgármester a kiállítást.

Életszeretetet sugároznak a cigány festők, grafikusok képei. Ezeket a Roma Kultúra Napja alkalmából most Szombathelyen láthatja a közönség az AGORA Kulturális Központban.

Parais István - igazgató, AGORA Szombathelyi Kulturális Központ
“A roma kultúrát, a képi kultúrát minél közelebb hozni elsősorban a  fiatalokhoz. Nagyon sok olyan rendezvényünk van - miután nyitott a tárlat - amely fiatalokat vonz, és mintegy vezérfonalat képez a kép a gondolathoz. Tehát az, hogy egy roma kultúra, egy roma gondolkodás hogyan jelenik meg ikonban, képben, ez a kiállítás kiváló alkalmat ad arra, hogy ezt megismerjék.”

A szervező roma nemzetiségi önkormányzat törekvése éppen az, hogy a művészet eszközeivel irányítsa rá a figyelmet kultúrájuk sokszínűségére, és ezzel segítse az előítéletek lebontását.

Ferkovics József - grafikus, festőművész
“A célunk - akár az önkormányzatnak is - hogy megismerjék a roma képzőművészetet, és hogy ezzel is egyfajta pozitív képet alakítsunk ki, ami nagyon fontos a sok pejoratív értelembe vett után.”

A roma képzőművészek munkáiból visszaköszön a nemzetiségük hagyományaihoz való erős kötődés. A szakrális vagy éppen misztikus motívumok, a portrék és életképek erőt mutatnak. Alkotásaik mondanivalója és a kifejezés eszközei ugyanakkor egyetemes értéket tükröznek.

Bódi Barbara - képzőművész, művészetpedagógus
“Azt tartom nagyon fontosnak, hogy egy képzőművészeti tér van, ahol nem a külsődleges jegyek, esetleg származás az, ami dominál, hanem a művészi minőség az, ami dominál, és ennek kapcsán lettek összeválogatva ezek az anyagok.”

A 13 cigány származású képzőművész munkáiból válogatott tárlat április 23-ig látható.