Hírek

Római kori utcán sétálhatunk

2017. szeptember 22., 15:16

Újszerű kiállítás nyílt Szombathelyen: a római korban alapított város múltját tekinthetik meg az érdeklődők a Savaria Múzeumban. A tárlat különlegessége, hogy olyan, mintha egy római kori utcán sétálna a látogató: perspektivikus rajzok teszik még élethűbbé a kiállítást.

Római kori utcán sétálhatunk

A római kori Savariában érzi magát a látogató ezen az új kiállításon. A Savaria Múzeumban egy olyan városképet alakítottak ki, amilyen a régi Szombathely területén lehetett.

Borhy László - rektor, régész, ELTE
“Egészen különleges, szokatlan, és bátran mondhatom, hogy egyedülálló kiállítási koncepcióval van dolgunk, hiszen egy régészetileg feltárt római kori városközpontnak a rajzos és térbeli rekonstruált városképével találkozunk, ha belépünk ebbe a terembe.”

A sétautat élettel töltik meg az ókori emberek, akik mindennapi tevékenységüket végzik - két dimenzióban. A SAVARIA - római város a Borostyánkő úton elnevezésű tárlatot 24 millió forintból alakították ki. A több termen és folyosón átívelő, plasztikus tárlatot nagyrészt a(z állandó kiállításokat támogató) KUBINYI pályázat finanszírozta. Egy korábbi kiállítás anyagait dolgozták fel ilyen látványos módon.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
“A Savaria Múzeum a 30 éves kiállítását 3 évvel ezelőtt szedte szét, és elkezdte a felújításokat. Ezt KUBINYI pályázatokon keresztük sikerült megoldanunk. A latin korig már megnyílt a kiállítás másfél évvel ezelőtt, és az idei évben sikerült ezt a kiállítást megnyitni, és természetesen tovább folytatjuk, a KUBINYI-n megint nyertünk, úgyhogy folytatódik egészen Szily korszakáig Szombathely története.”

Így a város történetét az 1800-as évek elejéig be tudják majd mutatni - a mostantól látható római kortól kezdődően.