MNB
MNB - 2

Hírek

Romba döntheti az önkormányzatokat a svájci frank árfolyamának növekedése

2011. augusztus 05., 13:55

Országosan közel 1200 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a települések az alpesi valutában. A tőketörlesztést 3 év türelmi idő után kellett megkezdeniük. Azóta azonban mintegy 100 forinttal többet ér minden egyes frank, ez azt jelenti, hogy majdnem harmadával többet kell visszafizetniük. Kovács Ferenc Vas megyei közgyűlési elnök szerint a probléma megoldása csak állami szinten lehetséges. Szombathely és a város vagyonkezelő cége 5-5 milliárd forintot vett fel svájci frankban.

Romba döntheti az önkormányzatokat a svájci frank árfolyamának növekedése

Így érinti Szombathely gazdálkodását, hogy a svájci frank árfolyama történelmi csúcsot ért el a napokban - mondja a város alpolgármestere. Molnár Miklós szerint azonban az árfolyamváltozás mellett az eladódottság mértéke is komoly gondot okoz. A 20 milliárdos adósságállományból 5 milliárd van svájci frankban. Ezt a hitelt az előző városvezetés 2005-2006-ban vette fel

Molnár Miklós alpolgármester, Szombathely
A hitelcélok azt mutatják, hogy ezek választási célok voltak, hiszen a sportcsarnok önerő, 1,2 milliárdos út-híd felújítási program, valamint a Fő tér felújításához szükséges teljes összeg tette ki ezen hitelek fő céljait.

A 10 éves futamidejű hitel törlesztését 3 éves türelmi idő után kellett megkezdeni. Az árfolyamváltozás miatt ez 2 milliárd forintos veszteséget jelent a városnak. Hogy fizetni tudják, újabb hitelt kell felvenni, aminek a kamata is jelentős többletköltséget jelent. A város vagyonkezelő cége, a Szova Zrt. is 5 milliárd forintnyi svájci frank alapú hitelt vett fel 2007-ben a szombathelyi fejlesztésekre, beruházásokra, amelyekből nem lett semmi.

Dr. Németh Gábor vezérigazgató, SZOVA Zrt.
Rossz döntések voltak, illetve rossz döntés volt a hitel forintosítása. Ma a veszteségünk ezen az árfolyamon több mint 3 milliárd forint, 3,3 milliárd. Ez a cég jelenlegi struktúrájában majdnem kezelhetetlen kategória.

A Vas Megyei Önkormányzat szintén 2007-ben vett fel hitelt svájci frankban. 5 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényt.

Kovács Ferenc elnök, Vas Megyei Közgyűlés
Nagyon szerencsésen tudtuk lekötni. Elköltöttünk belőle 1,2 milliárdot, de mert jól kamatozott, 4,5 milliárd még mindig rendelkezésre áll. Nagyon kell ez a pénz, ugyanis most írtuk alá a szerződéseket a Markusovszky Kórház fejlesztése kapcsán.

Kovács Ferenc szerint az árfolyamveszteség leginkább a megyei jogú városok, valamint a városok önkormányzatait fojtogatja. A teljes hitelállománynak mindössze 15 %-a van a megyéknél.