Hírek

Rossz hidak városszerte

2010. december 09., 18:24

Szinte minden szombathelyi híd javításra szorul - ezt állapította meg egy nemrég lezárult vizsgálat. Néhány olyan rossz állapotban van, hogy a felújítása nem halasztható. Mindössze két híd van a városban, amely most nem igényel beavatkozást.

 

Rossz hidak városszerte

A Liget utcai kis hídon nap mint nap több száz autó hajt keresztül. Ám az acél-fa szerkezet nem bírja a tehelést: a pallók többsége mozog, és bár többször is megjavították, néhány héten belül ugyanez a helyzet állt elő.

Fixl Balázs
"Ez a híd teljesen katasztrófális, ezekkel a fekvőrendőrökkel meg pláne. Erről nem tudok jót nyilítkozni, pedig mindennap áthajtok ezen a hídon."


De nemcsak a Liget utcai híddal van gond, derül ki egy nemrég készült felmérésből. Egy szakértői csoport több szempont alapján vizsgálta a városban található, több mint 50-en hidat.

Molnár Péter - riporter
"A Négyesi utcai gyalogoshíd a felmérések alapján olyan állapotban van, hogy javításra most itt nincs szükség. Egy híd van még hasonló állapotban a városban, az összes többi, kisebb-nagyobb felújításra szorul."


A Vak Bottyán utcában található híd az egyik, aminek a sürgős és teljes átépítést javasolják a szakemberek. Itt a korrózió okoz gondot. De az elmúlt években felújított hidakon is találtak hibákat a szakértők. A Bartók Béla utcai hídnak például a szigetelését kell javítani. A felmérés szerint a hidak olyan állapotban vannak, hogy két éven belül a legtöbbet fel kellene újítani. A Városfejlesztési Osztály vezetője azt mondja: a hidakkal kapcsolatos apróbb munkákra, mint például korlátok javítására évente mintegy 10 millió forintot fordít az önkormányzat. Ennél azonban jóval többet kellene költeni rájuk.


Lakézi Gábor - vezető, Városüzemeltetési Osztály
"A nagyobb felújítások csak külön költségvetési soron szerepeltetve kerülhetnek sorra. Ez a vizsgálat 4 hidat sorolt abba a kategóriába, amelyekkel rövid távon foglakozni kell."


Ezek közé tartozik a Vak Bottyán utcai híd felújítása, amely mintegy  90 millió forintba kerülne. Az, hogy a jövő évi költségvetésben lesz e erre pénz, csak később dől el. Ezen kívül még három híd javítása lenne sürgős. Ezek összértéke az előzetes  becslések alapján meghaladja a 300 millió forintot.