Hírek

Rosszullétek a nagy meleg miatt

2011. július 12., 13:08

A hőség miatt a hétvégén többször riasztották a szombathelyi mentőket. A nagy meleg megterheli az emberi szervezetet. Főként azoknak kell figyelni ilyenkor az egészségükre, akik szív és érrendszeri, vagy idegrendszeri betegségekkel küzdenek.

Rosszullétek a nagy meleg miatt

A hétvégi kánikulában megteltek a strandok, a Tófürdőn az elmúlt három napban rekordszámú látogató fordult meg,  több mint 6ezren váltottak jegyet. Megnőtt a betegforgalom is a mentőállomáson, bár egyelőre nem emelkedett drasztikusan azoknak a száma, akiknek rosszulléte egyértelműen a hőségnek tudható be - mondja a szolgálat régiós orvosigazgatója. Azt tapasztalják, az emberek előre felkészülnek. Különösen fontos ilyenkor a szellős öltözet és a kellő folyadékbevitel.

Dr. Lórántfy Mária
"Különösen a kisgyerekek és az idősek veszélyeztetettek a kiszáradás miatt, amit a fokozott verejtékezés generál. Étkezésben is arra kell figyelni, hogy könnyen emészthető zöldségeket, gyümölcsöt tartalmazó étrendet állítsunk össze."

Nemcsak a szabadban, a lakásokban is felfutott a hőmérők higanyszála a napokban. Horváth Lászlóné hőszigetelt lakásban él, mégis egész nap a lehúzott redőnnyel hűsíti a szobákat.

Horváth Lászlóné
"Reggel jól kiszellőztetjük a lakást, utána leengedjük a redőnyöket, becsukjuk az ablakot és amikor este már nem süti ezeket a falakat, akkor újra felhúzzuk a redőnyöket jól kiszellőztetünk."

Így egy-két fokkal hűvösebb lesz a lakás a kinti hőmérsékletnél.

A hőségben - ahol tehetik - ventillátort, vagy sok háztartásban klímát használnak, így a napokban megnőtt az áramfogyasztás is. Emellett a vízfogyasztás is emelkedett.

Dancsics Csaba mb. műszaki igazgató, Vasivíz ZRt.
"Szombathelyen az átlag fogyasztás 20 ezer m3. Az utóbbi napokban 11 százalékkal emelkedett, olyan 22ezer m3-t termeltünk szombat-varásnap."

Ez háztartásonként átlag 20-30 liter vízfogyasztást jelent. Bár ma egy hidegfrontnak köszönhetően enyhült a levegő, de holnaptól ismét melegre kell számítani, a csúcshőmérséklet elérheti a 29 fokot.