Hírek

Ruhaipari tanműhely

2015. november 26., 17:29

Az önkormányzat és a STYL Fashion Kft. összefogásának eredményeképp létrejött az Oladi Szakképző Iskola új ruhaipari tanműhelye a cég Puskás Tivadar utcai telephelyén. A tanműhely a szakképzés átalakításának egyik eredménye, amelynek fő célja a  gyakorlatorientált és piaci igényeket kielégítő képzések megvalósítása.

Ruhaipari tanműhely

Erős gazdaság nem létezhet jó szakemberek nélkül, jó szakembereket pedig csak jól működő oktatási rendszerben lehet képezni - hangzott el a tanműhely megnyitóján.

Cseresnyés Péter - munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár
"A kormányzat ezért döntött arról hogy teljes mértékben átalakítja a jövőben a szakképzést, különválasztja a szakképző iskolákat és olyan helyzetet és olyan körülményeket teremt amelynek segítségével a szakmunkás tanulók jó szakmunkásként, jól képzett szakmunkásként kerülnek ki a piacra."

Ezt a célt szolgálja a szombathelyi önkormányzat és a STYL támogatásával, 36 millió forintból megvalósult új tanműhely, mely a ruhaipari képzésben résztvevők gyakorlati helyéül szolgál.

A korszerű géppark lehetővé teszi a diákok számára, hogy a gyakorlatban is elsajátítsák a szakma fortélyait.

Puskás Tivadar - polgármester
"Most itt, ezen a helyen kialakult egy olyan tanműhely, ami a jövő duális képzésének alapjául szolgálhat annak az elképzelésünknek ami szerint nem csak középfokú, hanem adott esetben felsőfokú oktatási lehetőséget is megteremtünk itt Szombathelyen."

A tanműhely korábban a 11-es Huszár úton működött. Az új helyen 730 m2-en három gyakorlati műhely, három elméleti oktatást szolgáló terem és egy szabászat áll rendelkezésre a ruhaipari szakmák oktatásához, így lehetővé válik a ruhaipari tervezés és kivitelezés összehangolása.

Rettegi Attila - főigazgató, SZOSZSZC
"Azt gondoljuk ebben az új környezetben ott ahol egy iskolai tanműhelyben vannak a gyerekek de mégis a gyárnak, a munkahelynek a légkörét is megérzik és itt vannak egy épületben vele a képzés szempontjából is illetve a gazdaságfejlesztési célok szempontjából is egy nagyon érdekes konstrukció lehet."

A ruhaipari képzőközpontban a diákok megismerkednek a korszerű gyártás-technológiákkal és munkakultúrával. Tanulmányaik végeztével már képzett munkaerőként helyezkedhetnek el a ruhaipari vállalkozásoknál.