Hírek

Sajtótájékoztatókat tartottak a közgyűlés másnapján a városházán

2019. március 01., 19:24

A politikai erők különbözőképpen látják a kialakult helyzetet. A baloldal szerint a Fidesz, a jobboldal szerint viszont az új többség akadályozta meg, hogy a költségvetés tárgyalásáig eljussanak.

Sajtótájékoztatókat tartottak a közgyűlés másnapján a városházán

Nem kívánta részleteiben értékelni az előző napi ülést Balassa Péter, azt később, megyei szinten teszi majd meg pártja politikusaival. A jobbikos képviselő a közgyűlésen rendre a baloldallal szavazott. Annyit elmondott: sikerként könyveli el, hogy három előterjesztését - a segélyekkel, a bérlakás-felújítással és az egyszeri cafeteriával kapcsolatosakat - a közgyűlés elfogadta. A hatalomnak csak egyféle hangja van, a társadalomnak pedig sokféle - fogalmazott egy idézettel élve, hozzátéve, hogy ő az utóbbit képviseli.

Szokatlan volt, hogy az ellenzék napirendi javaslatait elfogadták a közgyűlésben - kezdte Nemény András, aki arról beszélt, hogy beterjesztéseik a tiszta, átlátható, jól működő város érdekét szolgálták. Az Éljen Szombathely frakció vezetője szerint sem az ülés előtt, sem az alatt nem mutatott együttműködést a jobboldal, ezért nem tudták megtárgyalni a legfontosabb napirendi pontot, a költségvetést. Megmagyarázta a városi hetilap újraindításához kapcsolódó javaslatukat, miszerint visszahívják posztjáról a Médiaközpont ügyvezetőjét, Lovass Tibort, és helyére Halmágyi Miklóst, a megyei napilap korábbi főszerkesztőjét nevezik ki. Bár a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöki tisztét is betöltő szakember hozzáértését nem kérdőjelezik meg, úgy véli, az általa vezetett televízió elfogult volt, a döntéssel a kiegyensúlyozott tájékoztatást kívánják megteremteni. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a SZOVA Zrt. vezérigazgatójának leváltására irányuló javaslatot frakciója nem támogatja.

Nem részletezte az előző napi történéseket Molnár Miklós pro savariás alpolgármester sem, aki Balassához hasonlóan a baloldallal szavazott. Elmondta, hogy a napirendeket csak összességében lesz értelme áttekinteni, és a közgyűlés március 13-án folytatódik. Úgy látta, a jobboldal az időt húzta, emiatt nem tárgyalták a büdzsét, amelyet két körben lehet elfogadni. Félő, hogy így két hét múlva sem születik döntés - jegyezte meg, hozzátéve, hogy komoly működési gondot okozna, ha március végéig nem fogadnák el a rendeletet. Kifogásolta, hogy idő hiányában nem határoztak a Szomhull új vezetőjéről, ezért veszélybe kerülhet a hulladékszállítás a városban - mondta. A Médiaközpont ügyvezetőjének leváltásáról szólva kifejtette, hogy Lovass Tibor munkaviszonya nem szűnik meg, szakmai munkájára továbbra is szükség lesz.

Szerették volna megtárgyalni a város költségvetését, de a baloldal által behozott új napirendi pontok miatt erre nem volt lehetőségük - állította Lendvai Ferenc fideszes frakcióvezető és Illés Károly alpolgármester. Hangsúlyozták: a rendelettervezetet a polgármester benyújtotta, a kötelezettségének tehát eleget tett. Indokolatlannak tartják az ügyvezetőváltást a televíziónál, szerintük a műsorok kiegyenlítettek voltak politikailag. Molnár Miklós és Balassa Péter megnyilvánulását árulásnak tartják, és - utalva az ellenzéki előterjesztésekkel kapcsolatban felmerült törvényességi aggályokra - hozzáfűzték, hogy minden jogi eszközzel igyekeznek megvédeni a várost.