Hírek

Sajtótájékoztatón ismertették az október 23-i programokat

2016. október 19., 17:03

A napokban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulójára emlékezünk. Az idei szombathelyi programsorozat részleteiről tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Városházán.

Sajtótájékoztatón ismertették az október 23-i programokat

Az 1956-os forradalom és szabadságharc alapjaiban rengette meg két emberöltővel ezelőtt a Keleti blokkot összefogó ideológiai rendszert. Az eseményre évről évre nagyszabású rendezvényekkel emlékeznek országszerte, így Szombathelyen is. Emlékezni és emlékeztetni - ez az ünnepségek örökös mottója.

Puskás Tivadar - polgármester
"Kötelességünk elmondani itt, Magyarországon, kötelességünk elmondani a világban, hogy a magyarok 1956-ban a szabadságukért, a saját szabadságukért és nyilvánvalóan példát mutatva sok-sok ember szabadságáért harcoltak."

Szombathelyen idén nem csak egy napig emlékeznek a forradalomra. Az önkormányzat és intézményei, valamint iskolák, civil szervezetek és a levéltár munkatársai együttműködésben olyan programsorozatot dolgoztak ki, amely minden korosztályt igyekszik megszólítani.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Szeretném kiemelni a Herényiek Házában a mosonmagyaróvári sortűz évfordulójának előestéjén történő filmvetítést. Erdélyi János Vérrel és kötéllel című filmjét fogjuk levetíteni és ezt követően pedig beszélgetés lesz a rendezővel."

A programsorozat “56 nem csak az ötvenhatosoké" című pódiumbeszélgetéssel zárul december 7-én a Vas Megyei Levéltárban, ahol Horváth Szilárd, az MTVA szerkesztő, műsorvezetője lesz a vendég. A további programokról a Szombathelypont és az AGORA honlapján tájékozódhatnak.