Hírek

"Savaria katonai története"

2010. december 06., 16:05

Január elsejétől 2000 tartalékos katona kezdi meg szolgálatát. Jövőre 22 milliárd forinttal több pénzt kap a hadsereg, így 900 fővel növelik a hivatásos állomány létszámát. Hende Csaba honvédelmi miniszter Jagadics Péter: „Savaria katonai története” című könyvének bemutatóján beszélt.

 

 

Savaria katonai története

25 éve építették a Savaria laktanyát, fénykorában 3500 katona teljesített itt szolgálatot. Bezárásával egyidejűleg a sorállományú katonaság is megszűnt. A hivatásosok pedig az ország távolabbi helyőrségeibe kerültek. A szerző, Jagadics Péter nyugalmazott alezredes azt mondta, a mérhetetlen felháborodás inspirálta  a kötet megírására.

Rövid filmvetítéssel idézték a múltat a Savaria katonai története című könyv bemutatóján. A kötetben több korszakot is feldolgoz az író: a római kortól a nemesi felkelésen és a Ferdinánd laktanya építésén át a Savaria laktanya bezárásáig.

Jagadics Péter - szerző, ny. alezredes
"Ezt a könyvet rövid idő alatt állítottam össze, nem igazán tudtam levéltári kutatásokat végezni. A barátaim segítségével próbáltunk minden olyen történelmi korszakot bemutatni, és ez sikeredett vázlatosra, ami Szombathelyen bármilyen katonai tevékenységgel kapcsolatos volt."

A kötet 500 példányban jelent meg a Hadtörténeti Múzeum támogatásával. A könyv hiánypótló, hiszen egységesen foglalja össze a város katonatörténetét. Hende Csaba honvédelmi miniszter az ünnepélyes bemutatón elmondta, felelőtlen döntések sora vezetett a Kiképző Központ bezárásához, amelynek felújítására nem sokkal korábban 100 milliókat költöttek. Ennek a pazarlásnak eddig nem voltak következményei. A honvédelem fejlesztése mára elengedhetetlen.

Hende Csaba - honvédelmi miniszter
"Jövőre 22 milliárdnál is nagyobb összeggel magasabb lesz a honvédségre fordítható összeg. 900 fő hivatásos katonát tudunk ebből rendszerbe állítani, hiszen több mint 5 ezer fő hiányzik ma a meglévő állománytábláinkból."

Januártól 2 ezer tartalékos katona kezdi meg a szolgálatot, a honvédségi objektumokat felügyelik az eddigi őrző-védő cégek helyett. A tartalékos állományhoz csatlakozna a Savaria Legio is. Regisztrációs lapjaikat a Centúrió adta át a honvédelmi miniszternek.