Hírek

Savaria Underground kiállítás az Iseumban

2019. augusztus 23., 13:52

A korábbi évekhez hasonlóan idén is új időszaki kiállítással rukkolt elő a karneválra az Iseum Savariense. A Savaria Underground című tárlat bemutatja az elmúlt évtizedek belvárosi régészeti feltárásait és az előkerült leleteket. Szinte utcáról utcára haladva ismerhetjük meg Szombathely föld alatti arcát.

Savaria Underground kiállítás az Iseumban

Tökéletesen ép üvegurna a művészeti iskola udvaráról, (17:52) padlómozaik-darabok, (16:13) III. Béla-korabeli pénzérme a Fő térről - a város 16 pontján részben feltárt régészeti lelőhelyeket ismerhet meg a látogató az újonnan nyílt kiállításon. Kiderül például, mi rejtőzött a volt ÉDÁSZ-telep alatt, és hogyan találtak rá a római gabonaraktárra a Király utcai MÁV-székház pincéjében.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
"Az emberek nem is gondolnák, hogy a belvárosban milyen sok helyre már betekinthettek a régészek, és megnézhették Szombathely római múltját. De nemcsak Rómáról beszélünk most, hanem nagyon sok középkori anyagunk is van ebből a korszakból."

Vállszélességű közműárokban álló régésztechnikus, (18:31) a zeneiskola udvarára daruval beemelt markoló - szemléletes fotók mutatják be a városi ásatások viszontagságait, ahol általában szűk helyen, nagy mélységben kell kutatni, a munkát pedig ráadásul az egymásra rétegződő korszakok is nehezítik - erről beszélt a megnyitón az ELTE tanszékvezetője.

Bartus Dávid - tanszékvezető egyetemi docens, ELTE Régészettudományi Intézet
"Megpróbáljuk ezt az ott feltárt régészeti objektumot, épületet, sírt, bármit értelmezni. Vékony árkokról, kis alapozásokról beszélünk általában, és ezt úgy kell elképzelni, mint ha egy ezerdarabos puzzle-nek tíz darabját megkapnánk, amik még véletlenül sem passzolnak egymáshoz."

"Szombathely, Savaria szisztematikus régészeti kutatása 1938-ban kezdődött el."

Látható egy térkép, (19:55) amelyen az utcák, épületek egykori és mai képe rajzolódik ki.  

Sosztarits Ottó - intézményvezető-helyettes, régész
"A mai városok alatt korábban élt emberek épített és tárgyi emlékanyaga húzódik meg, és nekünk régészeknek, műemlékeseknek pedig az a dolgunk, hogy ezeket az emlékeket mentsük, feltárjuk, és próbáljuk meg értelmezni."

A tárlókban számos olyan tárgy is helyet kapott, amit még soha nem mutattak be. Az időszaki és állandó kiállításában is több alkalommal szerveznek vezetést a karnevál ideje alatt. (külső) A fesztiválozók ezen kívül bekukkanthatnak az egykori savariai konyhákba, figyelemmel kísérhetik a templomnyitó és -záró szertartásokat, valamint részesei lehetnek a Navigium Isidis ünnepnek, amikor a papok és papnők jelképesen vízre bocsátják Isis istennő hajóját.