MNB - 2
MNB

Hírek

Schaeffler nyílt nap

2018. november 28., 14:25

Gépészet, elektronika, informatika high tech környezetben? A megye legnagyobb foglalkoztatója december 8-án, tanműhelyi nyílt napján mutatja meg, milyen körülmények között sajátíthatják el a munkaerőpiacon keresett szaktudást a diákok. Öt szakmában várja a pályaválasztás előtt állók jelentkezését a Schaeffler Savaria Kft. a duális képzés keretében.

Schaeffler nyílt nap

Szokatlan munkadarabot munkálnak meg a diákok a Schaeffler Savaria Kft. tanműhelyében. Ezúttal kulcstartókat és bevásárló kocsiba való érméket gyártanak. Az apró ajándéktárgyakat már a vállalat decemberi nyílt napjára érkezőknek készítik.

Nagy Miklós – tanműhelyvezető, Schaeffler Savaria Kft.
A pályaorientációs tevékenységünk során tanműhelyi nyílt napot is tartunk, ez december 8-án 9 órakor lesz legközelebb, és ezen az alkalmon tudják megtekinteni a szakmáinkat és az oktatótermeinket az érdeklődők, s ezáltal egy pontosabb képet kaphatnak arról, hogy melyik szakma miről szól, mit tanulnak a diákok, milyen körülmények között sajátíthatják el a gyakorlati ismereteket.

Addig is folyamatosan jönnek a gyárba a diákok. Ez a csoport például a Puskás-iskolából érkezett.

Kovács Ferenc – szakoktató, SZMSZC Puskás-iskola
Az iskolánkban minden évben hagyomány, hogy ilyenkor év vége felé az elsős osztályokkal eljövünk és megnézzük azokat a vállalatokat, intézményeket, ahová a gyerekek a duális képzés keretében ki fognak jönni.

Ebben a tanműhelyben a gépi forgácsolókat és a szerszámkészítőket oktatják. A legkorszerűbb gépeken tanulhatják meg a szakmát a diákok.

Korbely Angelika
Én egy évvel ezelőtt saváriás voltam rendészeti ágazaton, és nem nagyon jött be ez a szakma, és mi a családban inkább fiúsabbak vagyunk, ezért gondoltam, hogy kipróbálom magamat ebben a szakmában. De nagyon nagyon tetszik.

Ebben a tanévben 58 tanuló duális gyakorlati oktatását végzik gépi forgácsoló, szerszámkészítő, CNC gépkezelő, valamint automatika és mechatronikai technikus szakmákban.

Tatai Tamás – szakoktató, Schaeffler Savaria Kft.
Az lenne a feladatod, hogy ezzel a tengellyel ráálljál erre a kis kupakra, akkor ezt meg tudod vele fogni. Jó? Nyomod a hajtást és mozgatod vele. 17.41

A technikusok tanműhelyében a robotcella például a legújabb beszerzés, a beüzemelését a napokban végzik. A robottechnika nem csak a gyártásban, hanem a képzésben is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A diákokkal tanuló- és tanulmányi szerződést kötnek, a hiányszakmák esetében így három ösztöndíjat is kapnak a képzés alatt, és egyéb juttatásokban is részesülnek. Sikeres vizsga után a nagyvállalat alkalmazza is a fiatalokat.