Hírek

Schiffer András: A jogállam leépítése zajlik - LMP sajtóközlemény

2011. április 06., 14:24
Szombathelyen tartott lakossági fórumot az alkotmányozásról dr. Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának vezetője, aki szerint a kormány leépíti a jogállamot.

A frakcióvezető szerint nincs alkotmányozási kényszer, ám az LMP elsőként tette nyilvánossá saját alkotmánykoncepcióját. Az ökopárt Alkotmány a zöld jövőnek címet viselő koncepciója azért készült el, mert az LMP-nek van véleménye Magyarország jövőjéről.
Schiffer András szerint a Fidesz alkotmánytervezetében minden benne van, ami miatt az LMP kivonult az alkotmányozásból: centralizált demokrácia készül, melyben lerombolják a fékeket és az ellensúlyokat. A konkurens hatalmi ágakat levagdossák, korlátozzák az alkotmánybíróság, a sajtó jogait. A népi kezdeményezést és a helyi népszavazást is kiirtják az alkotmányból. A Lehet Más a Politika szerint az alkotmányban rögzíteni kéne, hogy Magyarországon ökoszociális piacgazdaság működik, garantálni kéne a lakhatáshoz való jogot és figyelembe kellene venni a jövő generációjának érdekeit is. Fontos lenne a helyi termékek védelme, valamint a részvételi demokrácia is.
Az LMP szerint mindenki érdeke kell hogy legyen a jogbiztonság, de ez csak úgy érhető el, ha erősödnek a civil szervezetek, a szakszervezetek és a fiatalok aktívabb szerepet vállalnak a politikában.

Szombathely, 2011. április 6.

Lehet Más a Politika Szombathelyi Szervezete