Hírek

Schrammel-múzeum lesz az Iseum melletti épületből

2018. július 13., 13:56

Aláírták a támogatási szerződést, kezdődhet az épület átalakításának tervezése, és várhatóan jövő nyáron már látogatókat fogadhat a szombathelyi Schrammel-múzeum.

Schrammel-múzeum lesz az Iseum melletti épületből

Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus, a Nemzet Művésze Szombathelyen született. Műveiből nagyszabású kiállítást rendezett a képtár 2015-ben. Az alkotó néhány éve úgy döntött, hogy a városnak ajándékozza a művészi hagyatékát, ennek időközben méltó helyet kerestek. Az egykori Éva-malom épületét az állam megvásárolta, és az önkormányzatnak ingyenes vagyonkezelésbe adta. Az átalakítást követően ez lesz Schrammel-múzeum, aminek üzemeltetője a Savaria Múzeum lesz.

Puskás Tivadar - polgármester
“Ennek kialakítás után egy olyan múzeumi negyed jön létre a városnak azon a részén, amely remélhetőleg a turistáknak a jelentős számát vonza. Itt egymás mellett, egy belépéssel lehet megtekinteni  a képtárat, az Iseumot, illetve a Schrammel-múzeumot.”

A 280 millió forintos felújítást követően a gazdag Schrammel-gyűjtemény kisebb darabjait az épületben helyezik el, a kültéri műveket pedig a szomszédos Iseum udvarán. A központban álló egykori malomépület átalakítása városképi vonatkozásban is jelentős.

A felújításra  a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat uniós forrásából nyerte el a szükséges összeget az önkormányzat. Ugyancsak ennek a pályázatnak a támogatási keretéből további felújítások valósulhatnak meg.

Magyarné Vadász Irén - igazgató, Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatósága
“Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata négy pályázatot nyújtott be. A négy pályázat több területet érintett: az egyik volt a képtár felújításával kapcsolatos pályázat, a másik a víztorony felújításával, továbbá a romkertben lévő feladatokkal, és a mai napon írtuk alá a Schrammel-életművel kapcsolatos támogatási szerződést.”

A sajtótájékoztatón Illés Károly alpolgármester beszámolt a Modern Városok Program részeként még megkezdett szombathelyi fejlesztések jelen állásáról. A dozmati víztározó építésén, a teniszcentrum és az élményfürdő kialakításán, a 86-os út folytatásán, az intermodális pályaudvar, valamint multifunkconális közszolgálati telephely létrehozásán is dolgoznak már.