Hírek

Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapja

2011. május 25., 16:11
Május 25. a Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapja. Ebből az alkalomból a Vas megyei betegeket összefogó egyesület tagjai léggömböket engedtek fel a Városháza előtti téren, hogy ráirányítsák a figyelmet az ezzel a betegséggel élő emberekre.
Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapja

Kardosné Horváth Magdolna a középiskolás évei követően lett sclerosis multiplexes. A betegség hirtelen jött - ez az egyik jellemzője -, és azóta, több mint 30 éve együtt él vele. Magdolnának gyermeke született és ma rokkantnyugdíjasként ugyan, de dolgozik és intézi a megyei SM egyesület ügyeit. 75  beteggel tart szinte napi kapcsolatot. Az egyesület kéthavonta rendez előadásokat, melyeken a betegséggel összefüggő orvosi, mentális és szociális kérdésekről, a rehabilitáció lehetőségeiről is szó esik.


Kardosné Horváth Magdolna - elnök, Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület
"A betegek egymás közt is megbeszélhetik gondjaikat, amit esetleg még a családtagjaik között sem mernek úgy elmondani, mint két beteg egymás között."


A sclerosis multiplex ma még gyógyíthatatlan. A központi idegrendszer gyulladásos betegsége. Hazánkban mintegy tízezren élnek ezzel a problémával, az előrehaladott orvosi kutatásoknak köszönhetően egyre teljesebb életet.


Dr. Mészáros Erzsébet - főorvos, szakmai vezető
"Régebben gyakran mozgáskorlátozottsághoz vezetett, ma már, a tudomány fejlődésével, a betegség kezelhetőségével ez nagyon megváltozott."

A világnapon Puskás Tivadar polgármester is köszöntőt mondott.
" A társadalom felelőssége, hogy ezeket az embereket támogassa"
Prugberger Emil, az egészségügyi bizottság elnöke az összefogást méltatta.
Délben, mint a világ számos pontján, a Városháza előtti téren is magasba emelkedtek a remény léggömbjei.