Hírek

Segítő szolgáltatások jó gyakorlata

2011. június 08., 15:07
A romániai Arad megyéből érkeztek szakemberek a Regionális Szociális Forrásközpontba, hogy tapasztalatokat szerezzenek a megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek foglalkoztatásának lehetőségeiről. Szombathelyen - az országban egyedülálló módon - már 15 éve zajlik nagy sikerrel ez a segíő tevékenység.
Segítő szolgáltatások jó gyakorlata

 
József egy gyermekkori baleset következtében lett fogyatékkal élő. Már közel 10 éve csak kerekeszékkel közlekedik. Most a szociális forrásközpontban dolgozik, portás, telefonközpontos és adatrögzítést is végez.


Emrich József
"Nagyon sok helyen próbálkoztam már, de különböző okok miatt nem találtam megfelelő akadálymentes munkahelyet. Ez minden szempontból megfelelő volt, mindenhová el lehet jutni kerekesszékkel."
 
József az egyike azoknak a megváltozott munkaképességű embereknek, akik a központ segítségével találtak munkát.


Füzessy Józsefné - ügyvezető igazgató, Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft.
"Most már évek óta a munkaerő-piaci szolgáltatásokban dolgozó kollégák közel 250 ember megváltozott munkaképességű-fogyatékos embert helyeznek el tartósan a munkaerőpiacon."
 
 
 
A szociális forrásközpont több programja is segíti a fogyatékos emberek munkába állítását. Ezekkel a gyakorlatokkalismerkednek a romániai szakemberek. Náluk ezidáig nem működött ilyen rendszer.


Dr. Juhász Edit - vezéigazgató, aradi gyermekvédelmi és szociális támogatások igazgatósága
"Arad megyében 12 ezer fogyatékkal élő személy van, akik közül csak kevesen dolgoznak a munkaerőpiacon, azok is inkább leszázalékolva."
 
Három romániai megye összesen 5 millió euró támogatást nyert uniós forrásból, hogy kiépítse a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci elhelyezését segítő szolgálatot