Hírek

Segítség az özönvíz sújtotta csíkszentmártoniaknak

2019. június 24., 13:19

A szombathelyiek segítő összefogását kéri egy helyi baráti társaság a csíkszentmártoniak támogatására. Június 17-én ugyanis az éves csapadékmennyiség mintegy fele zúdult az Úz völgyéhez közeli erdélyi településekre. A témával bővebben a Hétvége című magazinműsorunkban foglalkozunk pénteken.

Segítség az özönvíz sújtotta csíkszentmártoniaknak

A hatalmas esőzéshez viharos szél is társult, ami hatalmas pusztítást végzett a Hargita megyei falvakban, a katasztrófa legsúlyosabban Csíkszentmártont, az ezer lakosú magyar települést érintette. Az áradás kisebb hidakat sodort el, az utat járhatatlanná tette, sok háziállat is elpusztult, 200 család otthonát rongálta meg, többeknek ki is kellett költözni  a lakhatatlanná vált házakból. A kár forintban meghaladja a 110 milliót. Egy baráti társaság 13 éve tartja a kapcsolatot a legkeletibb Szent Márton nevét viselő település lakóival. Most a szombathelyiek segítségét kérik.

Pozsonyiné Falusi Anikó
“Ez egy magyar település, magyarok élnek ott, kiszámíthatatlan időjárásnak kitéve, és most ezt megélve, hogy milyen csapás tud lenni a természeti katasztrófa, az életük, az állataik, a felépített egzisztenciájuk ment tönkre mintegy 200 házban. Ha ez egy kicsit nagyobb publicitást kap, akkor talán a segítő emberek megmozdulnak erre. “