Hírek

Semmelweis-nap a Markusovszky-kórházban

2019. július 01., 15:00

Július elseje a magyar egészségügy napja. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, az "anyák megmentője", aki rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozzák azzal, hogy kézfertőtlenítés nélkül vizsgálják a várandósokat. A Markusovszky Kórházban emlékelőadások hangoztak el, és elismeréseket adtak át.

Semmelweis-nap a Markusovszky-kórházban

Halála után 26 évvel adták ki a munkáit, díszsírhelyet, szobrot, emléktáblát kapott - így kezdődött Semmelweis Ignác kultuszának építése. Addig nem ismerék el felfedezését. Hosszú ideig küzdött azért, hogy a klórmész-oldatos kézmosás elterjedjen az orvosok között, akik miután boncolást végeztek, kézfertőtlenítés nélkül vizsgálták a terhes anyákat.

Márkus Béla - elnök, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Tudományos Bizottsága
"Nagy küzdelmet folytatott azért, hogy elismerjék azt a tényt, hogy a kézmosással meg lehet előzni a gyermekágyasok fertőzését, de ennek az elméleti alapja nem volt meg, mert akkor még a bakterológiai és mikrobiológiai felfedezések nem történtek meg."

Márkus Béla előadásában megemlékezett arról is, hogy a Budapesti Orvosi Egyetem 1969-ben vette fel Semmelweis nevét, felfedezését 2013-ban a szellemi világörökség részévé nyilvánította az UNESCO. Horváth Boldizsár tudományos igazgatóhelyettes elismeréssel szólt arról, hogy immár 61. alkalommal ünneplik Semmelweist a Markusovszky-kórházban. Hagyomány, hogy ilyenkor adják át a legmagasabb intézményi kitüntetéseket a legkiválóbb dolgozók szakmai munkájának elismeréseként. (5:01) Idén az Év orvosa díjat Baranyai Marietta főorvos, a diabetológia szakterület megye vezetője vehette át.

Baranyai Marietta - vezető főorvos, Diabétesz Gondozó, Gasztroenterológiai Osztály
"Legfontosabb számomra a betegek megelégedettsége, hogy a kollégák elfogadják a tanácsaimat, ez a legfontosabb."

Az Év szakdolgozója elismerést Kasztner Mónika osztályvezető asszisztens kapta.

Kasztner Mónika - ov. asszisztens, Nukleáris Medicina
"Meglepődtem, mert nem erre számítottam, hogy a legmagasabb fokozatban fogok kitüntetést kapni. A célom továbbra is ugyanaz, mint eddig, minél jobban, magas színvonalon irányítani a Nukleáris Medicina Osztály életét."

Az Év gazdasági-műszaki dolgozója címet Fuchs Ádám érdemelte ki.

Fuchs Ádám - gazdasági igazgatóhelyettes, ov., Pénzügyi és Számviteli Osztály
"Nagy öröm és megtiszteltetés ez az elismerés, de nem csak az én érdemem, hanem az egész osztályunké, én mindig a kollektívát emlegetem, mindent a munkatársaknak köszönhetek."

Hárman-hárman kaptak kiváló orvos, kiváló szakdolgozó és kiváló dolgozó díjat, továbbá kilencen részesültek főigazgatói dicséretben. Az ünnepségről hosszabb összeállítást láthatnak csütörtöki Medicina magazinműsorunkban.