MNB - 2
MNB

Hírek

Semmelweis-napi kitüntetések

2020. július 03., 14:39

Rendhagyó módon, szűkebb körben zajlott az idei Semmelweis-napi ünnepség. A Magyar Egészségügy Napja alkalmából tízen kaphattak kitüntetést a városházán. A világjárvány okozta nehézségekre emlékeztetett Nemény András polgármester.

Semmelweis-napi kitüntetések

Nemény András - polgármester
“Embereknek olyan döntést kell hoznia vezetőknek, vagy akik éppen ügyeletesek, hogy valakinek az életét megmentik egy másiknak az árát, és ezt a döntést utána egész életükben cipelniük kell magukkal, na vajon erre fel van-e bárki is készülve, vagy készítve, nem tudom, hogy lehetséges-e, de azt tudom, hogy Szombathelyen ebben a közösségben valamennyi orvos teljesítette a vállalását.”

Ezt követően Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke méltatta az egészségügyben dolgozók teljesítményét.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Adja Isten, hogy a járvány következő hullámát, ami vélehetően elkerülhetetlen, ugyanolyan sikerrel tudjuk leküzdeni, mint ahogy az elsőt.”

A díjakat Nemény András polgármester, László Győző alpolgármester, és Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke adta át. Címzetes főorvosi cím használatára jogosult oklevéllel díjazták az éppen rendelési idejét töltő Dr. Hedari Khaled Michaelt, a Kiskar utcai felnőtt fogorvosi rendelő doktora kapta. A „Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díj” második fokozatát négy szakember vehette át több éves munkájáért: (19:00)Csík Péterné, a Vasútegészségügyi Kft szombathelyi központjának asszisztense; (19:25)Verhásné Horváth Eszter, az Országos Mentőszolgálat Szombathelyi Mentőállomásának adminisztrátora, (20:05)Gazsi Lilla, a Markusovszky-kórház  osztályvezető ápolója; valamint (18:15)Simon Ildikó, a szombathelyi Egézségségügyi és Kulturális GESZ védőnője, aki szakmai tudását, ismereteit aktívan bővíti továbbképzéseken, konferenciákon.

Simon Ildikó - védőnő
“Azt hiszem, édesanyámnak és édesapámnak köszönhetem azt, hogy ennyi mindent elvégeztem, igazából ők mondták azt, hogy a jó pap holtig tanul, és én ezt a mai napig így vallom, és azt a tudást, amit az ember megszerez, azt senki nem veheti el tőle, úgyhogy nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a munkám során is kamatoztathatom, és bízom abban, hogy ezt a családok is észreveszik, hogy amit tudok, azt értük, és mindannyiukért teszem.”

A „Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díj” I. fokozatát kapta Baumgartner Hajnalka, a szombathelyi  ifjúsági fogászat asszisztense, (20:30)Szétag Andrea, a Markusovszky-kórház  osztályvezető ápolója.

A „Szombathely Egészségügyéért-díjat” az az egészségügyi dolgozó érdemelte ki, aki kiemelkedő munkájával segítette a város egészségügyének fejlődését: (21:12)Bognár Melinda, a Szombathely, Március 15. téri felnőtt fogorvosi rendelő címzetes főorvosa, valamint (22:12)Baranyai Marietta, a Markusovszky-kórház  főorvosa, osztályvezető helyettes, aki elsősorban a diabetológia területén végzett kiemelkedő tevékenységet.

Baranyai Marietta - belgyógyász főorvos - Markusovszky-kórház
“Az elmúlt évek, évtizedek alatt sikerült számos kollégámban elültetni ennek a szakmának a szeretetét, és talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy kinevelődik, vagy kinevelődött mellettem egy új generáció, akik a diabetológiát már szívügyüknek tekintik, talán ez a legfontosabb.”

Szombathely (22:30)Megyei Jogú Város Önkormányzata idén  „Pro Sanitate Savariae” Életműdíjat adományozott Prof. Dr. Engert Zoltán Vendelnek, aki a Markusovszky-kórház stratégiai igazgatója, osztályvezető főorvosa. Ezt  díjat  majd a Szent Márton Napi ünnepség keretében adják át.

A Semmelweis-napi ünnepségen az egészségügy képviselői meglepetéssel is készültek: tapssal és oklevéllel köszönték meg az önkormányzatnak járványhelyzet alatt nyújtott segítséget.