Hírek

Síelés a járványhelyzet idején

2020. december 09., 19:14

Hiába nyitják meg Ausztriában a sípályákat december 24-én, a bevezetett korlátozások miatt egyelőre csak hazai síelők élvezhetik az osztrák lejtőket. A magyarok karantén-kötelezettség nélkül nem tudnak kimenni illetve hazajönni. Iskolai csoportok, baráti társaságok, családok járnak Szombathelyről is minden télen a közeli hegyekre, ám nekik egyelőre várniuk kell, és egyelőre azt sem tudni biztosan, hogy lesz-e lehetőség idén Ausztriában síelni.

 

Síelés a járványhelyzet idején

“Jelenleg sajnos nem jó a helyzet”

Halomban állnak a sífelszerelések ebben a szombathelyi kölcsönzőben. Az üzlet nincs is nyitva, pedig ilyenkor már nagyüzemben szoktak készülni a szezonra, sőt a besíelések általában már november végén elkezdődnek.  

Most azonban csak a szerviz működik. A felszereléseket ugyanis már most elő lehet készíteni, hogy ha januárban esetleg februárban mégis elindul a szezon, akkor már csak indulni kelljen.

“optimisták a síelők”

A téli sport szerelmesei nem mondtak le az idei szezonról, egyelőre kivárnak.

Söjtöri Bálint - vezető, Söjtöri Síszerviz
“Ha lehet hinni a híreszteléseknek, akkor január 11-e környékén a vírushelyzettől függően, ha javulnak a számok, javulnak a helyzetek akkor január 11-től nyitják a határokat és onnantól bízunk benne, hogy szabad lesz a ki-bejárás és bárki mehet ahova szeretne menni síelni.”

“az nagyon kevés lesz”

Ez az utazási iroda saját szálláshelyeket is kínál Ausztriában, de számos utazásközvetítő ajánlatát hirdetik és árulják egész évben. Most azonban hiába.

“ez az egy jött”

Idén eddig ezt az egyetlen síelős prospektust kapták. Az iroda is üres, legfeljebb a korábbi törölt utakkal kapcsolatos ügyintézés miatt jönnek az utasok. Az iskolás csoportok sem kötöttek le kirándulásokat és egyelőre úgy tűnik, hogy idén elmaradnak a szokásos céges és egy egyéb szervezett síutak is.

Mátyás Tiborné - ügyvezető, Gabbiano Travel
“Sajnos nagyon kevés a foglalás, érdeklődés még úgy ahogy van, de elsősorban azért a februári időszakra várnak, hogy akkor már mindenféle kötelezettség nélkül ki tudjanak menni síelni.”

Az osztrákok abban bíznak, hogy az év végi szigorítások hatására visszaszorul a járvány és január közepén nyithatnak a szálláshelyek, éttermek, síhütték. A magyar határzár viszont február elsejéig él, így nem valószínű, hogy az előtt magyarok tömegesen indulnának síelni Ausztriába.