Hírek

Sikeres szociális pályázatok

2010. június 30., 15:53

A szombathelyi kistérségben működő szociális szolgáltatók hatékonyabb együttműködése, a területen dolgozó szakemberek továbbképzése és az ellátottak munkaerőpiaci integrációja is megvalósulhat a következő években három pályázati programnak köszönhetően.

Sikeres szociális pályázatok

 A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretéből 185 millió forintot fordíthat e célra a Regionális Szociális Forrásközpont.

32 megváltozott munkaképességű ember rehabilitációs célú foglalkoztatása zajlik jelenleg a szociális forrásközpont 11-es Huszár úti központjában. Egy külsős cég megrendelésére, felmosó szettek alkatrészeit készítik elő összeszerelésre. A hozzájuk hasonló, hátrányos helyzetűek munkába állását teszi lehetővé egy június 1-jén indult program, melyre 51 millió forintot nyertek. 12-en dolgozhatnak majd egy éven át az Őrségi Nemzeti Parkban, a körmendi önkormányzat intézményeiben és a Vasi Múzeumfaluban. A munkakörök felmérése még tart.

Zsigovits Katalin - munkaasszisztens, Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat, Körmend

"Az Őrségi Nemzeti Parkban például portaszolgálat, gondnoki, gépkocsivezetői munkakör is szóba jöhet."

Emellett olyan tréninget indítanak a munkáltatók számára, ahol megtanulhatják, hogyan kommunkáljanak a megváltozott munkaképességűekkel. Egy 29 milliós nyertes pályázatnak köszönhetően továbbképzéseket szerveznek például az idősellátás terén, ami eddig hiányzott a képzési struktúrából. 20 munkatársat választanak ki, akik a szociális munkás hallgatók gyakorlati oktatását vezetik majd, és a következő két évben megvalósítják a szociális szolgáltatók hatékonyabb együttműködését a kistérség 40 településén.

Magyar Mariann - szakmai vezető, Regionális Szociális Forrásközpont

"Természetesen az együttműködés eddig is fennállt az intézmények között, de most költséghatékonyabb és összehangoltabb lesz."

A harmadik programban 105 millió forintot fordíthat a forrásközpont egy regionális Támogató Centrum létrehozására. Itt végzik majd a szociális területen dolgozók képzését, műhelyfoglalkozásokat és konferenciákat tartanak, valamint egy diszpécser szolgálaton keresztül segítenek a dolgozók egyéni problémáinak megoldásában.