Hírek

Skót kulturális est

2017. március 23., 16:29

Robert Burns születésének 258. évfordulója alkalmából skót kulturális estet rendeztek a Savaria Egyetemi Központ anglisztika tanszékének szervezésében. Az ünnepségen zenés irodalmi műsort adtak az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói, Anglia skót származású nagykövete pedig Burns jelentőségét, és magyarországi vonatkozásait idézte fel.

Skót kulturális est

Kéri György, az első magyar skótdudás zenéjével indult Szombathelyen a skót ünnep Robert Burns tiszteletére.

Horváthné Molnár Katalin - intézetigazgató, SEK - Anglisztika tanszék
"Robert Burns különben a skótok Petőfije, tehát különösen közel áll a szívünkhöz. Már volt ilyen rendezvényünk 2009-ben, és különösen nagy örömünkre szolgál, hogy idén is megrendezhetjük ezt az eseményt."

Robert Burns, a romantika korszakának egyik legjelentősebb képviselője, a világ nagy részén talán az Auld Lang Syne című versét ismerik tőle. Skócia nemzeti költőjeként tartják számon.

Magyar Zoltán - elnök, Magyar-Skót Társaság
"Ő a skótoknak szinte mindent jelent. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy január 25-én, a születésnapján bárhol a világon a skótok összejönnek, felöltik a felföldi viseletet és megünneplik az Ő születésnapját."

Ezen a napon nemcsak a skót költő, életét és munkásságát ünneplik világszerte, de ez a nap a skót kultúra napja is. Szombathelyen most emlékeztek meg a költőről.

Iain Lindsay - az Egyesült Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete
"Burns night, as we call it in Scotland ... anytime."

"A Burns est, ahogy mi Skóciában hívjuk, melyet január 25-én, Robert Burns születésének évfordulóján ünneplünk. Ugyanakkor Robert Burns életét és munkásságát bármikor ünnepelhetjük."

A „skótok Petőfije” születésének 258. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete idézte fel Robert Burns költészetének legjelentősebb alkotásait, és  az egész világra kiterjedő kultuszát.