Hírek

Sok az asztmás gyerek

2011. február 22., 14:01
Egyre több az asztmás, allergiás gyerek az országban és Vas megyében. Szakemberek szerint elsősorban a környezeti tényezők, például a légszennyezettség a felelősek a betegségek egyre gyakoribb kialakulásáért.
Sok az asztmás gyerek

A szombathelyi általános iskolákban ezekben a napokban zajlik egy országos felmérés a gyerekek légzőrendszeri állapotával kapcsolatban.

Matyi a testvérével, Misivel együtt éppen a féléves kontrollvizsgálaton vesz részt a kórházban. Mindketten nagyon elevenek, ám a hidegebb időben asztmás panaszok jelentkeznek náluk.

Váradi Gabriella
"Felsőlégúti infekciók során köhögéses panaszaik vannak és kezdetben bronhitis miatt nagyon sokat kellett orvoshoz jönni. De mióta gyógyszert szednek azóta ez rendben van."


Szakemberek szerint egyre több a gyerekek között az asztmás, allergiás. 4 gyerekből három valamilyen légúti betegség miatt fordul orvoshoz. Major Miklós szerint a környezeti tényezők, például a légszennyezés, a dohányzás nagymértékben felelősek a betegségek kialakulásáért.

Dr. Major Miklós - gyermektüdőgyógyász
"Fontos a légszennyezettség, a dohányzás visszaszorítása is. Valószínű, hogy ez is megállítható vagy később csökkenni fog ezeknek a betegségeknek a gyakorisága."


A Gothard Iskolába járó több mint 500 gyerek közül 29-nek van valamilyen egészségügyi panasza.


Az iskola védőnője szerint évek óta hasonló a helyzet az intézményben.  Ezekben a napokban országos felmérést végeznek az általános iskolákban. A gyerekek légzőszervi és allergiás tüneteit, azok kockázati tényezőit, például a lakókörnyezetet is vizsgálja a kérdőív. Stánitz Éva szerint az ismeretek birtokában több módon indíthatók meg a változások.

Dr. Stánitz Éva - kistérségi tisztifőorvos
"A háttérben álló rizikófaktorok egy része személyes felelősség körében történő tényező, az egészséges életmóddal kapcsolatos. Ebben tanácsolni lehet. A másik rész a tágabb környezeti tényezők. Azok a döntéshozók elé kerülő konkrét adatok.2


Az adatokat több lebontásban így például településenként, kistérségenként, megyénként fogják elemezni, értékelni a szakértők.