MNB
MNB - 2

Hírek

Sok családban nem adottak a feltételek a digitális oktatáshoz

2020. november 25., 20:26

Sok családban nincs elég laptop vagy akár külön szoba a gyerekeknek, hogy részt vehessenek az online iskolai órákon. A középiskolások már több mint két hete áttértek a digitális oktatásra. Az órákról sokszor azért hiányoznak a diákok, mert a család egyetlen laptopján két gyereknek kellene egyszerre tanulnia.

 

Sok családban nem adottak a feltételek a digitális oktatáshoz

“Elvileg már látjátok is a házikat”

Barbi gimnazista, éppen matematika órája van. Külön szobában saját laptoppal tanul. Szinte az összes óráját megtartják online, így reggel 8-tól délután 1-ig gép előtt ül. Internetre, csendes külön szobára és egy laptopra van szüksége, hogy tanulni tudjon.  

Szabó Barbara - tanuló, ELTE Bolyai János Gimnázium
“Elég sokat ülök a gép előtt, de szerencsére van itthon laptop, meg tudjuk oldani, viszont ha mondjuk a testvérem is online tanulna, akkor nem tudom, hogy hogyan lenne.”

Sok családban komoly szervezést igényel - főleg, ha több gyerek is van -, hogy mindenkinek biztosítsák az online tanulás feltételeit.

“Köszönöm szépen, ügyesek voltatok!”

Itt pedig már a Bolyai hatodikosainak tartanak online magyarórát, mert a diákok karanténban vannak. Ők az a korosztály, akivel még a szülőnek tanulni kell, ha nincs iskola.

“és akkor ezt így felmértük”

Az intézményben most értékelték ki azt az online felmérést, amelyben a digitális oktatásról kérdezték a diákokat és a szülőket. Ebből az derült ki, hogy az átlagtól eltérően laptopja és otthoni internetje itt szinte mindenkinek van, az igazgató szerint az iskola részéről így is szükség van rugalmasságra.

Papp Tibor - igazgató, ELTE Bolyai János Gimnázium
“A tanárnak egyfajta rugalmasságot kell képviselnie. Tehát az, hogyha egy diák nem tud bejelentkezni automatikusan az nem azt jelenti, hogy ő hiányzik vagy nem akar. Nyilván fel kell mérni, hogy miért nem jelentkezett be, és hogyha ennek technikai vagy egyéb akadályai vannak, akkor azt a tanár nyilván elfogadja.”

A Bolyaiban a diák ilyenkor a classroomon keresztül kapja meg a tananyagot. A legtöbb középiskolában bőven akadnak olyanok is, akiknek eszköz híján gondot okoz, hogy részt vegyenek az online órán. Nekik segíthet a Digitális Batman, egy tavasszal indult helyi kezdeményezés.

Pintér Zsolt - ötletgazda, Digitális Batman
“A tavaszi dömpinghez hasonló igény illetve felajánlás ősszel most nem jelentkzik, de ha bárkinek a digitális oktatáshoz eszközre van szüksége, akkor azt kérjük, hogy jelezze a digitális batman nyitott facebook csoportban.”  

A szervezet most egy jótékonysági akciót is hirdetett. Az árverés bevételéből digitális eszközökkel segítik a rászorulókat.