Hírek

Sok feladat a Vasivíz Zrt-nél

2016. február 11., 16:48

A megváltozott vízfogyasztási szokások miatt jelentősen nőtt Vas megyében a dugulások és ennek következtében a szennyvíz-átemelőkben történt meghibásodások száma. A talajmenti fagyok elmúltával pedig a vízhálózat meghibásodásának javítása is több feladatot ad a megyében a Vasivíz Zrt-nek.

Sok feladat a Vasivíz Zrt-nél

Ezeken a korábbi felvételeken egy elfagyott vízórát mutat a Vasivíz Zrt. munkatársa. A tél beköszönte előtt a szolgáltató rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét arra, időben gondoskodjon a lakatlan ingatlanok víztelenítéséről, a vízórák fagy elleni védelméről. Valószínűleg ennek is köszönhetően idén eddig mindössze 12 elfagyott vízmérőt jeleztek a szolgáltatónak.

A talajmenti fagyok elmúltával megszaporodnak a meghibásodások a víz- és csatornahálózaton. Pénteken délután a Kálvária-Jókai-Brenner csomópontba, egy csőtöréshez riasztották a szakembereket.

Németh Gábor műszaki igazgató, Vasivíz Zrt.
A szociális otthonnak egy 100-as acélvezetéke van, amin meghibásodást jeleztek péntek délután. Készenlétben tudtuk a hibaelhárítást elkezdeni, aznap még egy 3 méteres szakaszt cseréltünk ki kpe-csőre. Még akkor kiderült, hogy a bekötővezeték még rosszabb állapotban van, még két idomot el kellett helyezni, és hétfői munkanapon tudták a kollégák a teljes bekötővezeték cseréjét elvégezni.

A Vasivíz szolgáltatási területén átlagosan naponta egy-egy bekötő- és gerincvezeték hibásodik meg, Ennél jóval több, 450 dugulást hárítanak el a közcsatornákban, és több mint 3000 esetben vonultak ki tavaly a szennyvíz átemelők meghibásodása miatt. Az elmúlt három évben majdnem duplájára nőtt a dugulás miatti probléma. Ezt, nagyrészt, a vízfogyasztási szokások változása okozza – mondta a társaság műszaki igazgatója. Sokszor pedig olyan tárgyakat is találnak a csatornában a szakemberek, amelyeknek biztosan nem ott lenne a helye.