Hírek

Sok gyerek kórházban tölti a karácsonyt

2010. december 23., 15:20
Sok kisgyermek kénytelen kórházi betegágyon tölteni az ünnepeket. Rájuk gondolt a Kézfogás a Gyermekekért Egyesület, az ő segítségükkel angyalok költöztek szerdán egy órára a Markusovszky Kórház gyermekosztályára.
Sok gyerek kórházban tölti a karácsonyt

Gyurmamedál készül a kórház gyermekosztályán. Többéves hagyomány, hogy a Kézfogás a Gyermekekért Egyesület karácsony előtt kézműves foglalkozással, műsorral és kisebb ajándékokkal lepi meg a beteg gyerekeket. A gyurmakészítés közben mesét hallhattak, és hastánc produkciót láthattak kicsik.

Bangó Mária - tag, Kézfogás Egyesület
"Az ötlet onnan jött, hogy egy bevásárlóközpontban álltam és egy kislány mamája odajött hozzám és mondta, hogy a kislánya felismert engem. Mondta a mamának, hogy "nézd mama, ott van az az angyal, csak most nincsenek rajt a szárnyai". És innen jött az ötlet, hogy hú akkor bennünket angyaloknak látnak."


Így hacsak egy órára is, angyalok költözek a kórházba. Az egyesület önkéntesei szaloncukorral és plüss játékokkal kedveskedtek a kis betegeknek. Bár az orvosok ilyenkor törekednek arra, hogy akit csak lehet, hazaengedjenek karácsonyra, így is mintegy 15-en maradnak az osztályon. Ezért az itt dolgozók igyekeznek ünnepi hangulatot teremteni.

Dr. Oroszlán György - osztályvezető főorvos, Csecsemő- és gyermekgyógyászati Osztály
"Minden osztályon van karácsonyfa, a karácsonyfák alatt ajándékok és ilyenkor ezekkel a gyerekekkel többet tudunk foglalkozni. Kevesebb gyerek van, de nekünk a műszakokat mindig úgy kell kialakítani, arra kell felkészülni, hogy akár több gyermeket is fel kell venni."


Ezekben a napokban nem veszik szigorúan a látogatási rendet sem, hiszen egy-egy kórteremben csak kevés gyermek marad. Így a szülők és ismerősök valamivel tovább bent lehetnek a kis betegekkel.