Hírek

Sok kutya eltűnt szilveszterkor

2011. január 05., 11:50

A város minden pontjáról, de még a környező településekről is tűntek el kutyák a szilveszteri petárdázás idején.  A kutyák többsége ugyanis fél a tűzijáték, illetve a petárda zajától, ezért menekülnek el, ha nem vigyáznak rájuk eléggé.

 

Sok kutya eltűnt szilveszterkor

A médián keresztül és internetes közösségi oldalakon sokan keresik elveszett kedvenceiket, de ahol tudnak az állatvédők is segítenek.


A Fekete István Állatvédő Egyesület tagjai már szilveszter előtt figyelmeztették az ebtulajdonosokat, vigyázzanak kedvenceikre. Szilveszter éjjelén mégis 12 bejelentés érkezett hozzájuk eltűnt kutyákról, de ennél jóval több állat kóborolhatott el. Sokan keresik kedvencüket hirdetés útján, de a menhelyeken is többen érdeklődnek.

Ráczné Tölgyesi Judit - vezetőségi tag, Fekete István Állatvédő Egyesület
"Van aki a médián keresztül találta meg a kutyusát, volt akit mi vittünk haza. Igazából mi ilyenkor ügyeletet tartunk. Egyik kollegánk éjfélig volt telefonközelben, egy másik éjfél után, közben pedig egymással tartottuk a kapcsolatot. Ha menni kellett, volt aki kereste a gazdit."


Ennek a kutyusnak a társa a mai napig nem került elő. Gazdájuk szilveszter este vitte sétálni kedvenceit, arra gondolt, még megelőzi a petárdázókat, így elengedte a kutyákat - meséli. Az első robbantásnál azonban idősebbik kutyája megijedt és elszaladt.

Tóth Attila
"Hívtam vissza, rohantam utána, még egyszer láttam, kidugta az orrát az erdőszélen, aztán visszafutott. Nem is találtam, hajnali 5-ig kerestem kutyával, kutya nélkül, kocsival végigjártuk az egész környéket, de sajnos már nem lett meg.


Gazdái minden lehetséges helyen jelentették az állat eltűnését. A vadásztársaságokat is értesítették és szórólapokat is készítettek. Hétvégén Lukácsházán látták utoljára a kutyát. A kóborló kutyákra nemcsak az éjjeli fagyok, hanem a száguldó autósok is veszélyt jelentenek, ezért érdemes fokozottan figyelni az utakon.